A Duolingo újragondolta a folyékony nyelvismeretet értékelő rendszerét!

A Duolingo az egyik leghíresebb nyelvtanuló applikáció, mely elérhető Andorid és iOS rendszerekre, valamint böngészőből is. Angoltudással rendelkezőnek több, mint 30 nyelv elérhető, azonban magyaroknak még csak az angolt programozták le, de folyamatosan dolgoznak újabb nyelvek bevezetésén. Az újragondolás előtt százalékban volt feltüntetve, hogy mégis mennyire tudunk folyékonyan az adott nyelven, de ez a rendszer 2018. április 9-én megváltozott.

Miért vezették be a Crown Level-eket?

Az új rendszert azért vezették be, hogy az egész felhasználóbázist igényeit ki tudják elégíteni. Így tudnak segíteni a kezdőknek is, illetve a tapasztaltabb felhasználóknak is megfelelő nehézségű feladatokat, kihívásokat tudnak nyújtani. Úgy épül fel egy nyelvi kurzus, hogy számos témára van felbontva, melyeket gócpontokkal jelölnek. Angolnál például Alapok 1 a legelső ilyen góc, amit követ az Alapok 2 és így tovább. Sorban kell haladnunk. A régi rendszerben, ha elértük a megfelelő pontszámot, akkor mehettünk a következő témacsoportra. Ezzel az volt a probléma, hogy nem tartogatott egy idő után kihívást a tanulóknak, mivel nem nehezedtek a feladatok. Ezt a problémát orvosolja az új rendszer bevezetése, melyet Korona Szinteknek (Crown Levels) neveztek el a fejlesztők.

Hogyan épül fel az új rendszer?

Az alap maradt ugyan az, még mindig gócpontokat kell teljesítenünk és a sikeres kitöltések után mehetünk a következő góchoz, azonban minden egyes ilyen pont kapott 5 koronát. A koronák a szinteket jelölik, melyek 1-től kezdődnek és 5-nél végződnek. Az 1-es szint a legegyszerűbb, míg az 5-ös a legnehezebb. Ha teljesítettük az első szintet, akkor mehetünk a kettesre és így tovább. Szintenként változhatnak a megoldandó feladatok számai is, vagyis alacsonyabb koronánál lehet, hogy elég 5 feladat, mag a legmagasabb szinten már 40-et kell megoldanunk. Ezzel az újítással elérték, hogy a tapasztaltabb, magasabb szintű felhasználók is kihívásokban gazdag feladatokat oldjanak meg. A frissítéssel új feladattípusok is bekerültek a programba, most már a kiejtési, olvasási és hallgatási készségeinket is fejleszthetjük.

Szerintünk jó lett a változtatás!

Az új rendszert már hónapok óta tesztelik és a fejlesztők állítása szerint sikerült megtartani azokat a felhasználókat, akik amúgy abbahagyták volna a program használatát, mivel folyamatosan nehezedő feladatokat kapnak. A fórumokon is örömmel fogadták a változtatást, azonban akadtak olyanok is, akiknek nem tetszett annyira, mivel állításuk szerint jobban indikálta az előrehaladottságot a százalékos megjelenés, mint a koronák. Szerintem jót tesz a programnak ez a változtatás és mindig örvendetes, ha a fejlesztők gondolnak a „veteránokra” és nem csak az új felhasználóknak szeretnének imponálni.