A legismertebb nyomtató és tintapatron gyártók 1. rész – Epson

Epson Logo

Az Epson a világ egyik legnagyobb nyomtatók és nyomtatókellékek gyártásával foglalkozó cég. Székhelye a Nagano prefektúrabeli Sano, mely Japánban található. A céget 1942-ben alapította Hisao Yamazaki, igaz, akkor még Daiwa Kogyo Ltd. néven. Jelenlegi hivatalos neve a cégnek Seiko Epson Corporation, melyben az Epson a „Son of Electronic Printer” rövidítése. A nyomtató gyártás mellett foglalkoznak még scannerekkel, asztali számítógépekkel, projektorokkal, televíziókkal, robotokkal, ipari automatizálással, pénztárgépekkel, laptopokkal, integrált áramkörökkel, és egyéb elektronikai egységekkel. Ha több és részletesebb információra vágyik, látogassa meg az Epson Wikipédia oldalát.

Epson Logo

Az Epson a legnagyobb profitját nyomtatók, tintapatronok és tonerek értékesítésével szerzik. Mivel a jelenlegi nyomtató piacon hatalmas a verseny, valamivel ki kell tűnnie. Ez sikerül is neki, mivel már évtizedek óta a nyomtatópiac meghatározó alakja. Számos előny mellett, elég kevés hátránnyal rendelkezik.

Előnyök:

  • Nagyon olcsó tintapatron: Sok (nem mindegyik) Epson nyomtatóba van beépítve a nyomtatófej, ami így nem a tintapatront terheli. Mivel csak egyszer kell felhasználni a nyomtató fejet, és nem több százszor, így sokkal olcsóbban tudják előállítani a tintapatronokat. Természetesen az utángyártott patronok is ugyanúgy működnek, mint az eredeti, így az alapból olcsó eredeti tintapatronnál, még kedvezőbb áron juthatunk hozzájuk. Élettartamuk jóval hosszabb, mint a konkurencia patronjai, így akár még az újratöltéssel is próbálkozhatunk. Ha nem tudja a különbségeket, az utángyártás és újratöltés között, akkor ajánljuk régebbi posztunkat, ahol elmagyarázzuk a fogalmakat.
  • Jó nyomtató felépítés: Egy Epson nyomtató hosszú távú befektetés, mivel kivételesen vannak megtervezve, és legyártva. Nagyon alacsony a meghibásodás, akár egy évtizedig is lehet használni egy nyomtatót (persze, folyamatos tisztítás, és szakszerű használat mellett). A nyomat képe pedig mindig minőségi, gyönyörű és részletgazdag.
  • Olcsó tisztítás: A beépített nyomtató fejeket időnként érdemes tisztítani, hogy megnöveljük nyomtatónk élettartamát, és a nyomtatási minőséget, hogy ne maszatolódjon el könnyen a tinta.  Erre a célra hozták létre az Epson tisztító patronokat, melyeket nagyon kedvező áron lehet beszerezni. Először be kell helyezni a tisztító patronokat a nyomtatóba, lefuttatni pár nyomtatást, majd visszarakni a régi patronokat, és már készen is vagyunk a karbantartással. Ha észrevesszük, hogy a nyomtatás minősége nem 100%, akkor érdemes alkalmazni a tisztító patronokat.
Egy Epson nyomtatóban található tintapatronok

Hátrányok:

  • Beépített nyomtató fej: A tintapatronoknál előnyös, mivel sokkal olcsóbban tudjuk megvenni, de a nyomtató esetében, már kicsit körülményesebb ez a megoldás. Ugyanis a tinta rá tud száradni a nyomtató fejre, így nem tudunk majd nyomtatni. Ez csak akkor fordulhat elő, ha nem tartjuk karban megfelelően a nyomtatónkat, ennek elkerülésére használjuk a gyors tisztítás opciót a szoftverünkön, így minden tintát eltávolít a nyomtató a fejről. Ha mégis rászáradna a tinta, akkor meg tudjuk tisztítani egy tisztító patron segítségével.
  • A nyomtató ára: Általában az Epson nyomtatók kicsit borsosabb árcédulával rendelkeznek, de a többletköltség abszolút megéri. Rengeteg ideig működőképes nyomtatónk lesz, melybe rendkívül olcsón szerezhető be a tintapatron. Gyors nyomtatási sebesség, megbízható működés és olcsó tintapatron, ezek az Epson nyomtatók jellemzői.

Mint már írtuk, egy Epson nyomtató hosszú távú befektetés, szerintünk, megéri a minimális többlet költésget (olcsóbb nyomtatóknál, sokkal drágább a tintapatron, még az utángyártott is), mivel a megbízhatóság és a minőség a legfontosabb szempont. A Japán minőség itt is látszódik. Az Epson is folyamatosan fejlődik, így évről-évre jobb nyomtatókat és patronokat fogunk kapni a pénzünkért. Egyet biztosan tudunk, ha egy ilyen készüléket vásárol, nem fogja megbánni.

Ez volt cikksorozatunk első része, mely a leggyakoribb és legjobb tintapatront használó nyomtatókról szól.

Ha pedig kiváló minőségű Epson utángyártott tintapatron webáruház keres, akkor a linkre kattintva nézelődhet!