Amit a modern alkatrészgyártásról tudni érdemes

CNC gép

Az automatizált gyártás mára már kulcsszerepet játszik szinte valamennyi iparágban. Gondoljunk például az autógyártásra, vagy komplexebb szerszámok gyártására (például légkalapács, láncfűrész, vagy akár egy több tonnás munkagép). Ahhoz, hogy ezek a gépek hatékonyan tudják elvégezni a feladatukat és az élettartamuk kellőképp hosszú legyen, kiemelt jelentősségű, hogy az alkatrészek melyekből felépülnek kifogástalan minőségűek legyenek. A gépek építőköveinek gyártása kihívásokkal teli feladat, a gondos tervezés és a pontos kivitelezés kombinációjaként készülnek el. A cél mindig a megfelelő minőség elérése, a szabványok betartásával. Legyen szó élelmiszeipari berendezésekről vagy például kompresszor alkatrészekről.

CNC gép

A CNC megmunkálással készülő alkatrészek

A gyártóknak mindig is érdeke volt a gyártókapacitás növelése, a kézi megmunkálásról pedig hamar kiderült, hogy nem kimondottan hatékony, mivel a szerszámváltások, újrapozícionálások rengeteg időt vesznek el a tényleges érdemi munkavégzéstől, így nem csoda, hogy a számítógépek elterjedésével ez az ágazat is robbanásszerű fejlődésen ment keresztül és megjelentek a programozható anyagmegmunkáló gépek. A CNC gépek pontosan ilyen céllal készültek. Két részből állnak: egy vezérlő és egy szerszámgép ötvözeteként állnak elő. Az ilyen berendezésekkel előállított alkatrészek gyorsabban készülnek el, és minimalizálható a hibás darabok aránya.

Precíziós öntéssel készülő alkatrészek

A precíziós öntéssel gyártott szerszámok, fogaskerekek és alkatrészek előállítási költsége alacsonyabb és gyorsabb a forgácsolással vagy egyéb utómunkával készülő társaiknál, hiszem a precíziós öntés során már eleve a kész formában önti ki ezeket a termékeket, nincs szükség az előbb felsorolt műveletekre. További előnye, hogy nem csak egyszerű, hanem komplexebb formák is egy gyártási technológiával állíthatóak elő, így a bonyolultabb típusok is gyorsan és gond nélkül gyárthatóak le. A részletesebb tájékoztatás iránt érdeklődők például ennek az alkatrészgyártással foglalkozó öntödének a honlapján további útmutatást kaphatnak.

Összefoglalás

Legyen szó tehát gyorsan kopó komresszor alkatrészekről, vagy hosszú ideig használható kalapácsokról, feltétlenül érdemes körülnézni az interneten, mielőtt valamelyik gyártási technológia mellett elkötelezzük magunkat.

A mai telefonok elkészítéséhez is rendkívül fejlett megoldásokra van szükség. A linkre kattintva, elolvashatja a legjobb telefonokról íródott cikkünket.