Az okos otthon!

Az életünk folyamatosan átalakul, változásokkal teli. Ez egyrészt Köszönhető annak, hogy már jó néhány éve tart a negyedik ipari forradalom, melynek keretében az okos eszközök folyamatosan könnyítik meg az életünket. Bizony az otthonunkban is komoly átalakulást hoztak. Az okos otthon ma már nem csak egy álom, a közel jövőben egyre több ember számára lesz elérhető.

Mi mindent biztosít nekünk az okos otthon?

smart homeEgy okos eszközről, a leggyakrabban telefonról irányított rendszer, amely komfortossá teszi a mindennapjainkat és megfelel a környezet fenntarthatóság számos követelményének is.

Hogyan valósítja meg mindezt az okos otthon?

Nézzünk egy példát, az ideális hőmérséklet megteremtését!

Az ideális hőmérséklet rendkívül fontos szerepet kap az otthonunkban. Kezdjük a fűtési időszakkal! Az okos otthon lehetővé teszi számunkra azt, hogy a lehető legkevesebb energia felhasználásával biztosítsuk a kellemes hőmérsékletet. Ha úgy ítéljük meg, hogy arra jó néhány órára, vagy akár egy hétvégére, esetleg a téli kikapcsolódásunk időszakára, ameddig a lakásunktól távol tartózkodunk elegendőnek tartjuk a 10°C fok hőmérsékletet, akkor mindezt beállíthatjuk és ezután bármikor, akár a repülőtéren, vagy a hazafelé úton is bármikor megváltoztathatjuk a levegő hőmérsékletét bekapcsolva ezzel otthoni fűtési rendszerünket.

A levegő hőmérsékletének kora tavasztól késő őszig is nagyon fontos szerepe van. Ilyenkor a nagy meleg tud komoly gondokat okozni. Azonban az okos otthon erre a helyzetre is több megoldást ad. A távolból szabályozható a klíma vagy épp a léghűtő, de egy speciális applikáció segítségével a redőny is irányítható. Így a lakásodba mindig megfelelő mennyiségű fény juthat be. Az ideális fény árnyék hatáshoz egy külterületen használható speciális eszközre van szükség.