Ismerje meg jobban a hidraulikus emelő rendszereket – 1. rész

hidraulikus emelő

A hidraulikus emelő nagy segítséget jelent a nehéz fizikai munkák során, hiszen képes a kézi erő sokszorosát kifejteni. A klasszikus formáját tekintve egy kisebb, és egy nagyobb keresztmetszetű hengerből áll, a kicsi pedig egy csővezetéken keresztül kapcsolódik a nagyobbhoz. Az egységet többnyire feltöltik valamilyen folyadékkal, ami lehet víz, olaj, vagy speciális hidraulikafolyadék. A folyékony anyag, kis erővel történő nyomás hatására, dugattyú segítségével átkerül a vékony hengerből a nagyba, ezután már a dugattyú nagyobb nehezékekre nézve is gond nélkül ki fogja fejteni a hatását.

Hogyan alkalmazzák napjainkban?

A legismertebb hidraulikus kézi működtetésű emelő az autóemelő, ezzel a típussal szinte már mindenki találkozott. Az autószerelő műhelyeknek elengedhetetlen kellékeként szolgál. Ez a fajta emelő szivattyúként használja a dugattyút, és annak segítségével szívja ki a folyadékot a tartályból, majd közvetlenül a munkahengerbe taszítja, és ennek a hatására fokozatosan megemeli a gépjárművet. A szívócsőben található egy úgynevezett vissza csapószelep, ennek feladata az, hogy lehetővé tegye a tartályból való szívást és ne engedje, hogy a nyomóütem folyamata során az a folyadék, amely kiszívásra került, visszacsordogáljon. A nyomócsőben is található vissza csapó szelep, aminek a szívó ütem alatt van szerepe, mégpedig az, hogy még véletlenül se süllyedjen vissza a munkahenger dugattyúja, és szabad utat tegyen lehetővé a munkafolyadéknak a szivattyú, és a munkahenger között, végig a nyomó ütem folyamatában.

A gépkocsi leeresztéséhez egy megkerülővezeték kerül kinyitásra, ezt követően az autó tömegéből származó nyomás hatást gyakorol a munkadugattyúra, aminek következtében a hidraulika folyadék visszakerül a tartályba, a jármű pedig ismét a felszínen lesz. Több szerszám is működik ezen az elven, például az a kézi targonca is, amellyel a raklapokat szállítják.

Egy általános célra használt emelő kis helyet foglal, és hatalmas terhek megemelésére képes, akár épületek, hidak, acélszerkezetek mozgatása is lehetséges velük. Kábelek szakszerű kifeszítése is hidraulikus emelővel történik, ami speciális kiképzésű.

A tűzoltók is alkalmaznak effajta eszközöket, például hidraulikus olló használatával vágják ki egy balesetben összeroncsolódott autó karosszériáját, hogy a bent rekedt utasok mihamarabb kimentésre kerüljenek.