Hidraulikus emelő rendszerek – 2. rész – Hidraulikus emelőállványok és targoncák

hidraulikus-targonca

Hidraulikus emelőállványokat rengeteg típusú feladatnál alkalmaznak, lényegében olyan mobil eszközök, amelyek széles körben használhatóak fel. Helyszíntől függetlenül bármilyen területen tudnak dolgozni, és nincsenek helyhez kötve önálló meghajtásuknak köszönhetően. A hidraulikus emelők fajtái között megtalálhatóak az elektromos, dízel, vagy a hibrid változatok. Meghajtásukat tekintve az elektromos 2, a dízel 4 kerék meghajtású, a hibrid hidraulikus emelők pedig elektromos és dízel üzemben is működnek, elektromosan 2, dízelben 4 kerék meghajtáson.

Az elektromos hidraulikus emelőállványokat inkább olyan munkák elvégzéséhez veszik igénybe, amelyek beltéren zajlanak. Abroncsaik tömör gumikeverékből készülnek, mintázat nélkül.

A dízel emelőállványok gumiabroncsai pedig bütykösek, kültéren is gond nélkül megállják a helyüket, legyen szó akár egy kritikusabb szituációról, vagy egy összetettebb terepfeladatról.

Hibrid típusúakat bel-, illetve kültéren is igénybe veszik, mivel átmeneti abroncsokkal szerelik fel őket.

Milyen típusokkal találkozhatunk?

Vannak ollós, teleszkópos, csuklós teleszkópos, és speciális emelőállványok, valamint teleszkópos-villás, homlokvillás-teleszkópos targoncák is.

A homlokvillás targoncák kiváló anyagmozgató gépek, ideálisak kisebb távon történő szállításra, és darabáruk rakodására is. Manapság már nagyon elterjedt a használata a hidraulikus emelő berendezéseknek, mivel több feladat során könnyebbé teszik a munkafolyamatokat, irányításuk egyszerű, az anyagok mozgatása nem okoz nehézségeket, még nagyobb tömegű dolgok esetében sem. A homlokvillás targoncák sima terepre alkalmasak, nem állják meg a helyüket például egy építkezési területen, erre inkább a teleszkópos targoncák a megfelelőek.

Az első részben a hidraulikus emelő rendszerekről volt bővebben szó!