Hidraulikus emelő rendszerek – 3. rész – Speciális emelőállványok

Ollós emelőállvány

Speciális emelőállványok

Gyakran előfordul, hogy nehezen megközelíthető helyen, vagy kedvezőtlen talajon kell munkát végezni a magasban. Kifejezetten az ilyen célokra fejlesztették ki a speciális emelőállványokat és hidraulikus emelőket, amelyek cégcsoportunkban is megtalálhatóak. Legyen szó szűk helyről, közúti közlekedésről, tehergépjárműre szerelhető, vagy lánctalpas változatról, mi bármilyen helyzetben bevethető megoldást tudunk kínálni.

Ollós emelőállványok

A hagyományos emelőállványokkal ellentétben az elektromos és dízelüzemű ollós emelőállványok teherbírása lényegesen nagyobb, mivel ezeknek a súlypontja folyamatosan az eszköz felett marad. Annak érdekében, hogy szélesebb területen történhessen a munkavégzés, illetve a különböző szerelőanyagok is emelhetőek legyenek, a kosár oldalirányban megnövelhető. Így akár egy időben ketten is dolgozhatnak az emelőállványon. Hátránya lehet viszont, hogy csak függőleges mozgást biztosít. Jellemzően 8 és 18 méter közötti magasságban történő munkavégzéshez ajánljuk.

Teleszkópos emelőállványok

A teleszkópos emelőállványokkal a leglehetetlenebb helyeket is el lehet érni. A munkagép súlya miatt nincs szükség további támasztásra, így a helyváltoztatás gyorsan és egyszerűen megvalósítható. A hidraulikus emelővel hatékonyabb a munkavégzés is, mivel nem kell állandóan fel- és leengedni a kosarat, ha egyik pontról a másikra kell átállni. Működéséből kifolyólag a kar egy körvonal mentén tud mozogni, amelynek sugara a beállított magasságnak megfelelő. Kialakításánál fogva kevesebb terhet tud mozgatni, mint az ollós emelőállvány, azonban sokkal kötetlenebben lehet munkát végezni. Ajánlott 15 és 34 méter magasságban történő munkavégzéshez.

Teleszkópos-csuklós emelőállványok

A teleszkópos-csuklós emelőket hidraulikus emelőként is számon tartjuk. Ezek a munkagépek ötvözik az ollós és a teleszkópos változatok pozitívumait azok kötöttségeit mellőzve. Akkor érdemes alkalmazni, ha a magasban olyan munkát kell elvégezni, amelyhez a vertikális mellett horizontális irányban is szükség van a kosár mozgatására. A gépek olyan önsúllyal rendelkeznek, amellyel nincs szükség támasztásra, így gyors helyváltoztatásra, ezáltal pedig hatékonyabb munkára van mód. A teleszkóp pedig nagyobb teherbírást biztosít. Kifejezetten 12 és 40 méter közötti munkavégzéshez ajánljuk, ahol egyszerre fontos a rugalmas helyváltoztatás és kosármozgatás, valamint nagyobb súlyok mozgatása.

A második részben a hidraulikus targoncákról esett szó!