Hova érdemes infrapanelt vásárolni?

Radiátor

Véget ért a nyár és vele együtt a jó idő is, pár héten belül pedig már a vacogós időjárás is megérkezik. Egy modern passzívház általában infrapanellel operál, ezért fontosnak tartjuk, hogy megtárgyaljuk tulajdonságait. Fontos, hogy megfelelően gondoskodjunk a fűtésről, mivel a jól kialakított rendszer sokat segíthet a hűvösebb hónapok alatt, spórolhatunk is vele és a közérzetünk is sokkal jobb lesz. Sokféle fűtési rendszer elérhető manapság, de az egyik újdonság az infrapanel. Cikkünkben leírjuk, hogy mely háztartásokba érdemes ilyen fűtési rendszert választani és mekkora területet fűthetünk be velük költséghatékonyan.

Milyen fűtési megoldások léteznek még az infrapanel mellett?

Az egyik legelterjedtebb, főleg Budapesten a központi fűtés és a távfűtés. Általában társasházakban található meg ez a két fűtésfajta, az újabb építésűekben főleg központi fűtéssel vészelik át a hideg hónapokat. A központi fűtés lényege, hogy egy nagy gázkazán melegíti a társasházban keringő vizet, ami így eljut a radiátorokba. Jó és költséghatékony ez a fűtési rendszer, de nem valami korszerű, illetve a hőmérsékletszabályozás is problémás lehet.

Radiátor

Sokan split klímával is fűtenek, ami rövid ideig jó megoldás lehet, de hosszabb távon csillagászati összegeket érhet el a hó végén érkező villanyszámla. Ezt a rendszert nem fűtésre, hanem inkább hűtésre találták ki, a fűtési funkció pedig ideig-óráig elég lehet, de semmi képpen nem erre kell támaszkodnunk télen.

Légkondícionáló egység

A szilárd tüzelési kazánok egyre jobban kikopnak a köztudatból, mert rendkívül bonyolult a kiépítésük, működésük, körülményes a karbantartásuk és folyamatosan kell gondoskodni a tüzelőanyagról.

Ezek lennének a legelterjedtebb fűtési rendszerek, melyek segíthetnek nekünk a hidegben. Mindegyik ilyen rendszernek van két nagy közös jellemzője, ez pedig a kiépítés és a karban tartás. Az összes rendszer kiépítése költséges és időigényes. Az infrapanel ezzel szemben semmilyen előkészítést nem igényel, csak két szöget a falba. Egyszerűen megvásároljuk és felakasztjuk a helyére, bedugjuk és már érezhetjük is a meleg sugarakat, melyek hasonlítanak a nap sugaraihoz. Természetesen nem ennyire egyszerű a helyzet, mivel nem lehet egy darab infapanellel egy egész szobát befűteni.

Hány infrapanel kell a szobánkhoz?

Ezt egyszerűen kiszámolhatjuk, mivel csak a helyiség térfogatát kell kiderítenünk. A kiszámítás módja rendkívül egyszerű, csak össze kell szoroznunk a szoba hosszúságát, szélességét és magasságát. Tehát egy 3 méteres belmagassággal rendelkező 5 méter hosszú és 5 méter széles szoba térfogata, 75 köbméter. Ha megvan a térfogat már csak az infrapanel teljesítménye a kérdéses. Többféle teljesítménnyel rendelkező termékek vannak a piacon, a legelterjedtebbek a 400, 500 és 650 wattosak. A teljesítmény határozza meg, hogy hány darab infrapanel kell egy adott térfogatú szoba tökéletes befűtéséhez. Egy 400 wattos infrapanellel maximum 11,4 köbméternyi helyiség fűthető, míg egy 650 wattossal 18,5 köbméter. Ebből adódóan 4, vagy 5 darab 650 wattos infrapanel kell, ha 75 köbméteres szobánkat teljesen be szeretnénk fűteni, de véleményünk szerint bőven elegendő 4 darab panel. A felszerelés után még termosztátot is alkalmazhatunk, hogy mindig a kívánt hőmérséklet legyen a szobában.

Reméljük tudtunk segíteni, hogy mely helyekre érdemes infrapanel szerelni és milyen típust válasszunk. Meleg telet kívánunk Önnek!