Hova érdemes szennyvíz szivattyút venni a sima membrános helyett?

Mammut-szivattyú

A szennyvíz folyamatosan keletkezik a minden napjaink során. Az ivóvizet ugyanis felhasználjuk számos célra, mosogatás, mosás, takarítás higiéniai tevékenységek esetében is különböző típusú és mennyiségű, a környezetet jelentős mértékben szennyező anyag kerül a vízbe. A lakott településeknek azon területein, ahol kiépített csatorna hálózat van megoldott a szennyvíz kezelése, erre a célra alapított vállalatok végzik el a szükséges feladatokat. Azonban vannak olyan területek, illetve bizonyos munka tevékenységek, amelyek végrehajtásához szükség van a szennyvíz eltávolítására ehhez pedig a megfelelő típusú szivattyú használatára.

Mammut-szivattyú

A szivattyúk fő típusai

A szivattyúknak több típusa van a legismertebbek a membrános és a szennyvíz vagy más néven zagy szivattyúk. A két termék számos szempontból hasonló, elsődleges funkciójuk a nagy mennyiségű víz felemelése és elszállítása, üzemelésükhöz benzint használnak, így kiválóan működtethetőek azokon a területeken, ahol nincs lehetőség az elektromos áram használatára. Továbbá meg kell említeni, hogy könnyen mozdíthatóak és egyszerűen karban tarthatóak.

Mikor ajánlott a szennyvíz szivattyú használata?

Azonban a membrános és szennyvíz szivattyúk között jelentős különbségek is vannak, ami befolyásolja a megfelelő munka eszköz kiválasztását is. A zagy szivattyúkat elsősorban a hosszú ideig történő használatra tervezték, hiszen van olyan típusuk is, amely akár 20 órán keresztül is üzemeltethető, ezért az építőiparban, illetve a mezőgazdaági termőterületeken gyakran használják. A szennyező anyagok eltávolításának fontos szerepe van még a halastavak, kutak valamint a medencék esetében is. Ezeken a területeken ugyanis folyamatosan jut valamilyen szennyező anyag a vízbe. Itt azonban rendszeresen és rövidebb ideig tartó takarítási feladatokra van szükség. A szennyvíz szivattyúkat azonban rendkívüli esetekben is használhatják, áradások, esetén például kavicsok, homok és nagyobb méretű faágak is kerülhetnek a vízzel együtt a pincékbe, amelyek eltávolításához speciálisan kialakított zagyszivattyúra van szükség.

A legújabb passzívházak egyik alaptartozéka a szennyvízátemelő, hogy minden eshetőségre felkészüljünk. Olvassa el, hogy miért is érdemes passzív házat választania!