Mi az a vonali füstérzékelő?

Vonali füstérzékelő berendezés

A vonali füstérzékelő egy optikai füstérzékelő berendezés, amely az infravörös sugárelnyelés elvén működik. A modern vonali füstérzékelők jó részében az infravörös adó és vevő egységek egybe vannak beépítve, prizma segítségével jut vissza a pulzáló infravörös fénysugár az adó-vevő készülékbe. A prizma és az adó-vevő készülék közötti térben az infravörös fény intenzitását lemérve lehet azonosítani a füstöt, hiszen az esetleges füst részecskéi miatt az intenzitás csökken, ekkor a készülék jelez! A rendszerbe telepített prizmák száma attól függ, hogy mekkora érzékelési távolságot kell lefedni. Szükség lehet akár 4db. prizma telepítésére is, ha több, mint 50 méteres távolságot szeretnénk füstérzékelővel biztosítani.

Vonali füstérzékelő berendezés

 

 

 

 

 

 

A vonali füstérzékelőket tehát annak köszönhetően, hogy nagy érzékelési távolságot is le tudnak fedni, általában nagy belmagasságú, egybefüggő terek füstvédelmére használják. A nagy belmagasság miatt a pontszerű érzékelők felhelyezése és karbantartása is problematikus lehet, szemben a vonali füstérzékelőkkel. A legmodernebb vonali füstérzékelőket már ellátják motoros fejegységgel is, amelyek kiértékelővel távolról irányíthatók, így nem kell a magasban beállítani azokat.

Amennyiben nagy belmagasságú épületnek szeretne füstérzékelőt beszereltetni, mindenképp válasszon egy jó minőségű vonali füstérzékelőt, hiszen lehet, hogy magasabb az egyszeri költsége, azonban rengeteg karbantartási költséget megspórolhat, ha jó minőségű biztonságtechnikai berendezéseket vásárol.