Mi ma a helyzet a Bitcoinnal és a többi kriptovalutával?

bitcoin

A Bitcoin és társai még ma is nagy népszerűségnek örvendenek annak ellenére, hogy már volt egy pont idén januárban, amikor erős visszaesés történt, és már sokan temetni kezdték, mégis helyreállt. Egyelőre tehát még dagad az a bizonyos buborék, de meddig?

Meddig is dagad még a bitcoin buborék?

bitcoin

Sokan, köztük az Nvidia is úgy érzi, egyre közelebb van az idő, amikor a kriptovaluták értéke esni kezd (a játékosok nagy örömére, és a bányászok nagy bánatára), és erre már előre igyekszik felkészülni. Jól is teszik a felkészülést, hiszen a bányászat javarészt a cég által gyártott GPU-kat használja erre a célra. Emiatt is van az, hogy a videokártyák ára ennyire megnőtt az utóbbi években.

Ezért is igyekszik felkészülni rá az Nvidia, hiszen a kriptovaluta bányászat leállásával nekik is megszűnik egy hatalmas piaci szegmens, és könnyen a nyakukon maradhat több milliárd dollárnyi legyártott kártya. Így a cég igyekszik csökkenteni a bányászoknak eladott kártyák számát, ami már csak azért is fontos lépés, mivel a legtöbb ország kormányzata egyre több korlátozást igyekszik bevezetni a bitocin és egyéb kriptovaluták bányászata ellen, ugyanis ez a rendszer aláássa a központi bankok munkáját, valamin a kiberbűnözők is egyre több gondot okoznak miatta.

Kiberbűnözés és kriptovaluta bányászat?

Igen, ma már sajnos ott tartunk, hogy a kiberbűnözők egyre több gondot okoznak ha nem is csak a bányászat miatt, de amiatt is. Az Androidot futtató telefonok a legkönnyebb célpontok, mivel bár a processzoruk nem olyan erős, védelmük sem igazán van, mivel sajnos a legtöbb Androidos telefontulaj nem használ semmilyen védelmet mobiltelefonja védelmében. Ehhez még hozz jönnek a fertőzött alkalmazások, amik szintén igencsak nagy forgalmat generálnak.

De ez nem minden, számos egyéb forrást is igyekeznek feltörni és felhasználni bányászásra, többek között több szürkezónás weboldal is ezzel foglalkozik, illetve kormányzati weboldalakat (mint pl. a brit egészségbiztosító, a National Health Service, a brit diákhitel-közvetítő weboldala, az adatvédelmi hivatal oldala vagy épp az amerikai bírósági rendszer weboldala) is törtek fel ilyen céllal, illetve orosz mérnökök a világ 12. legerősebb számítógépét is megpróbálták erre a célra felhasználni (ez a szuper számítógép 1 petaflop kapacitást bír), ám szerencsére a rendőrség azonnal lekapcsolta őket, amint az internetre csatlakoztak.

Szerencsére ma már a legtöbb vírusirtó és egyéb védelmi szoftver már fel van készülve a kriptobányászat ellen, valamint a legtöbb ismert böngésző is igyekszik megvédeni a felhasználókat, de azért érdemes odafigyelni, és megfelelő védelmet telepíteni nem csak asztali PC-nkre, illetve laptopunkra, de mobiltelefonunkra is.