Minőségbiztosítás, munkavédelem – szabványok, melyekkel biztonságosabb a világ

Ma már széles körben elterjedtek azok a szabványok, szabályozások, amelyek a világunk bizonyos területeit kötelező, vagy szabadon választott módon sztenderdizálják. Ennek legfőbb oka, hogy vannak olyan munkafolyamatok, ahol elengedhetetlenek az életet megóvó biztonsági előírások. Tipikus példa erre a munkavédelem, amely alaposan körülírja, hogy egyes munkatípusok esetében milyen előírásoknak kell megfelelnie a munkahelynek és milyen biztonsági normákat kell betartania a munkavállalóknak.

ISO, veszély figyelmeztetés

Gondoljunk például egy építkezésre: egy tetőács például sohasem dolgozhat biztonsági kötelek és megfelelő minőségű ipari védősisak nélkül. Egy hegesztőműhelyben elő van írva, hogy milyen anyagú munkavédelmi ruhában lehet csak a munkát végezni. De még az irodai dolgozók számára is rengeteg előírás áll rendelkezésre, amelyek a munkavállalók testi és szellemi épségének megóvását hivatottak szolgálni.

Amikor a munkavédelem nem elég – ADR és a veszélyes áruk szállítmányozása

Mindezen felül léteznek olyan speciális területek, amelyekre az általánosnál szigorúbb szabályozások vonatkoznak. Ilyen például a veszélyes árukkal foglalkozó vállalatok működése, beleértve akár egy gyártót, vagy egy szállítmányozási céget is. Számukra az ADR, azaz a Veszélyes Áruk Nemzetközi Közúti Szállításáról szóló Európai Megállapodás érvényes, amely egyértelműen meghatározza, hogyha A pontból B pontba kell szállítani veszélyes árut, akkor a feladónak és a fogadónak, továbbá a fuvarozónak milyen feltételeknek kell megfelelniük. Ez a rendelkezés egyszerre óvja a környezetet és a munkavállalókat is, hiszen szabályozott formában történik az árumozgatás.

Mire jó a minőségbiztosítási rendszer?

A szabványosítás azonban nem csak a testi és környezeti épség megóvása miatt hasznos. Léteznek úgynevezett minőségbiztosítási rendszerek (ISO-k), amelyek egy vállalkozás minőségi működését határozzák meg. Ezeknek lényege, hogy auditált formában kell végezniük a mindennapi termelést vagy szolgáltatást, amely biztosítja, hogy a vevők valóban jó kiszolgálásban részesüljenek. Azok a vállalkozások, amelyek elvégeztették a rendszerépítést és vezetői auditot, rendelkeznek ISO 9001-el, biztosak lehetnek abban, hogy megrendelőik és partnereik nagyobb fokú bizalmat szavaznak nekik. Mindez pedig komoly versenyelőnyt jelenthet bármely hazai cégnek.