Napelemfarm épül a csernobili atomkatasztrófa helyszínétől nem messze

A világ legsúlyosabb atomkatasztrófáját okozó Csernobili atomerőműtől (melyet azóta szarkofággal fedtek le) alig 100 méternyire elkészült Csernobil első napelem farmja, mellyel a megújuló energiák kiaknázását szeretnék elkezdeni.

napelem

Miért pont Csernobil?

Ukrajna úgy döntött, hogy nem fog több földgázt vásásrolni Oroszországtól, hanem kihasználja azt a rengeteg helyet, ami a Csernobili atomkatasztrófa után gyakorlatilag üresen pangott évtizedek óta. A terület közel 24 ezer évig alkalmatlan lesz mezőgazdasági termelésre, viszont alkalmas innovatív és tudományos projektek megvalósítására. A megépített új kupola úgy tűnik, hogy elegendő szigetelést nyújt a környéknek ahhoz, hogy biztonsággal lehessen ilyen vállalkozásokba belefogni, azonban még így is óvintézkedések mellett lehet csak dolgozni. Egyebek mellett szinte semmilyen földmunka nem zajlott a telepítés során, valamint a napelem paneleket is beton aljzatra rögzítették.

A beruházás után sok országból érdeklődtek különféle vállalatok, ám mindegyikük aggódott a dolgozók egészségi állapota miatt. Többek között emiatt sem támogatta az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) az Ukrán napelem fejlesztéseket, pedig általában szívesen finanszíroznak napelemes beruházásokat. Végül egy ukrán–német vegyesvállalat, a Solar Chernobyl volt az első, aki belevágott a beruházásba, amivel most lettek kész. A panelek nagyjából 2 futballpálya nagyságú területet foglalnak el, 1 megawattot képesek megtermelni, ami elég egy közepes méretű (nagyjából 2000 háztartásnyi) falu energiaellátásához. A beruházás 1 millió euróba került (nagyjából 300 millió forint), ami a vállalat szerint nagyjából 7 év alatt fog megtérülni. A termelés várhatóan pár héten belül megkezdődik.