Új generációs, laptopokba szánt gamer processzorok

processzor

Az intel idén kiadott nyolcadik generációs Intel Core processzor családja hatalmas előrelépés az előző generációhoz képest, ám ez a laptopokba szánt processzorokról eddig egyenlőre nem volt elmondható. Ezek ugyanis még a négymagos Core i5 és i7 processzorok, melyek TDP-je mindössze 15 Wattos. Ám ez most úgy tűnik változni fog, mivel jönnek a gamer laptopokba szánt 8. generációs processzorok.

Laptop

Mi az a gamer laptop, és miért jó ez nekem?

A gamer laptopok nevükből is adódóan első, de nem utolsósorban játékra lettek kifejlesztve, amiknek ugyan azt a teljesítményt kell nyújtaniuk, mint egy asztali konfigurációnak, csak hordozható formában. Ezek már nem új keletű dolgok, régóta van erre egy külön szegmens, ami kifejezetten erre a célra szánt laptopokat készít. Ezek általában drágábbak, mint a hétköznapi, vagy épp üzleti felhasználásra szánt laptopok, ám a teljesítményük általában jóval felül is múlja ezeket.

És milyen lesz ez az új processzor?

A Coffee Lake családba tartozó Core i7-8720HK egyenlőre úgy tűnik, hogy hat magos kiszerelésben lesz piacra dobva. Az órajel várhatóan 2,4 Ghz-re lesz belőve, ami a Turbót bekapcsolva akár 3,6 Ghz-ig is feltuningolható, támogatja a Hyper-Threadinget, mellyel 12 futtatható szál lesz elérhető az alkalmazások és a játékok számára. A processzor TDP-je várhatóan 45W körül lesz, vagyis a jelenlegi prcesszoroknál jóval több teljesítményre lesz képes, ám ez több fogyasztást fog megenni, és jóval fejlettebb hőelvezetés kell majd neki, ami a legtöbb gamer laptopban amúgy is alapnak számít, hiszen a magas megterheléshez meg kell oldani a rengeteg hő elvezetését is.