Az aszalógépekről

Aszalt gyümölcsök

A gyümölcsök és zöldségek ízletesek, táplálóak, vitaminokban gazdagok így a kedvelt és egészséges ételek közé sorolhatóak. Emellett még élénk színűek és a kisebb-nagyobb méretűek, jellegzetes formájuk is van. Hazánkban kora tavasztól késő őszig számos fajta terem. A halványzöld színű, apró szemekből álló szőlőfürtök, és a több, mint 10 kg ra megnövő dinnyék is megvásárolhatóak. Emellett azonban rengeteg zöldség és gyümölcs félét importálunk a mediterrán és az egzotikus országokból is. A citrusfélék mellett a banán, mangó, kókusz is elérhető hazánkban az év minden napján. Azonban egyre többen vagyunk akik a hazánkban termő, friss gyümölcsök és a zöldségek ízét és illatát is szeretnék élvezni a hosszú téli estéken is, ezért valamilyen tartósítási módszert keresünk. Sokan befőzünk, vagy aszalunk.

Az aszalásnak több évszázados múltja van, rendkívül kedvelt volt az egyszerűsége és a számos zöldség és gyümölcs fajta tartósítása miatt. A kemencékben majd később az aszaló házakban végezték el ezt a feladatot. Ma már azonban beszerezhetőek azok a speciális konyhafelszerelések, a háztartási aszalógépek, amelyekkel előállíthatjuk a kedvenc aszalt gyümölcseinket és zöldségeinket is.

Aszalt gyümölcsök

Az aszalógépek jellemzői

Az aszalógépek megkülönböztethetőek a méretük alapján pontosabban a bennük elhelyezhető tálcák száma szerint is. A háztartásokban általában az 5 tálcás termékeket használják, hiszen ekkora területen nagyjából egy kg-nyi zöldség és gyümölcs aszalható azonos időben. Ez a mennyiség elegendő nassolni valót, illetve fő ételekhez szükséges hozzávalót jelent. De az aszalógépek között vannak kiegészíthető termékek is, így a vendégek fogadása esetében akár további tálcákat is elhelyezhetünk bennük. Másik jelentős eltérés is a tálcákkal kapcsolatos, Fixen rögzített és forgó tálcás aszalógépek közül válogathatunk. További fontos jellemző a hőmérséklet szabályozhatósága. Már egyre több aszalógép rendelkezik állítható hőfokszabályozóval. Fontos szerepe van az időzítőnek is.