Láncfűrészek tulajdonságai és története!

Husqvarna láncfűrész 1

Sokan láttak már és használtak is láncfűrészeket, de általában nem tudják az emberek, hogy mikor is gondolták ki, illetve hozták létre ezeknek a kerti gépeknek az ötletét, illetve prototípusát. Azért íródott ez a cikk, hogy többet tudjon meg a láncfűrészek történelméről!

Husqvarna láncfűrész

Ez a hordozható motoros fűrész rengeteget segített az évtizedek alatt az embereknek, akik főleg az erdőgazdálkodásban használják. Általában fák ágainak és lombozatának fűrészelésére használják, de tűzgátak létrehozásánál is használható speciális esetekben. Ön valószínűleg mégis a tűzifa aprításánál találkozott vele. Egy átlagos láncfűrész 3 részből tevődik össze, motorból, vezetőlemezből és láncból.

Léteznek elektromos, sűrített levegős és hidraulikus meghajtással operáló láncfűrészek is, de a legtöbb esetben benzinnel működő kétütemű motor szolgáltatja az energiát.
Története több, mint 200 évre nyúlik vissza. Érdekes módon először nem a faiparban alkalmazták, hanem az orvoslásban. Az orvosoknak rengeteg energiájukba került a csontok fűrészelése, ezért kezdtek el kísérletezgetni, amíg megalkották a ma ismert láncfűrészek elődjét. Két orvosnak a nevéhez fűződik az első szerkezet megalkotása. James Jeffray és John Aitken skót orvosok alkalmazták először és 1785-ben jelent meg a gép John Aitken tanulmányában. Mivel még csak a 18. század végén járunk, így itt még kézi erővel hajtották meg. A technológia fejlődésével azonban a 19. század vége felé már kezdtek megjelenni a motoros láncfűrészek is, melyek kezdetben rendkívül nehezek és bonyolultak voltak, általában két ember kellett a kezelésükhöz. Szélesebb körben 1950 után terjedt el, mivel rendkívül le tudták csökkenteni a súlyát, ezzel pedig jóval kezelhetőbb lett a gép. Az évek múlásával egyre jobban fejlődött az ipar és a technológia, egyre gyorsabban kellett vágni a fákat. A láncfűrészek súlya folyamatosan csökkent, míg teljesítményük ennek ellenére nőtt.

Ma már több tucat gyártó termékeit is megvásárolhatjuk szinte bármelyig kerti géppel foglalkozó boltban. Természetesen a kínálat között biztos ott lesz a Husqvarna cég terméke. Ezek a láncfűrészek kiemelkednek a mezőnyből. A Husqvarna gépei ritkábban hibásodnak még és kevesebb gonddal jár a használatuk, karbantartásuk. Ne vásárolja meg olyan gyártó termékét, amit nem ismer, maradjon mindig a megbízhatóságnál.