Miért éri meg infrafűtéssel fűteni?

infrafűtés-infrapanel

Az infrafűtés egyre népszerűbb hazánkban is, köszönhetően a gyors innovációnak és az egyre kedvezőbb árnak. Ez a típusú fűtési megoldás áram felvételének segítségével infravörös sugarakat állít elő, amely felmelegíti a szilárd testeket és a levegő részecskéit is. Így a hagyományos rendszerekkel ellentétben a falak, a mennyezet, a bútorok és minden, az infrapanel környezetében lévő tárgy melegebb lesz. A működése kicsit hasonló, mint a Nap sugárzása, azzal a különbséggel, hogy nincs látható fény és az emberi szervezet számára kedvezőtlen mikrohullámú sugár sem.

infrafűtés-infrapanel

Az infrapanelek jellemzően vékony, sík felületű testek, amelyek nagy hatékonyságú hőleadásra képesek. Míg a többi fűtési megoldás jellemzően a fűtőtest környezetében melegíti fel a levegőt, addig az infrafűtés a hatótávolságon belül egyformán fűt mindent, beleértve a falakat és a bútorokat is. A nem infra rendszerek esetében ezek a szobahőmérsékletnél jellemzően hidegebbek.

Milyen fogyasztás jellemző az infrafűtésre?

Az infrapanelek árammal működnek, ezért joggal merülhet fel a kérdés, hogyan alakul a fogyasztás. Látszólag gázzal például gazdaságosabban lehet fűteni, mint infrafűtéssel, azonban ez nem feltétlenül igaz. Ugyan az infrafűtés valóban áram segítségével működik, de nagyban befolyásolja a végeredményt az ingatlan szigetelése. Mivel az infra nem csak a levegőt, de a bútorokat és a falakat is felmelegíti, amelyek képesek megtartani a hőt és ezáltal támogatják a kedvező hőérzetet. A fűtési rendszernek így csupán a távozó hőmérsékletet kell pótolnia.

Az infrafűtés bekerülési költsége egyáltalán nem számít drágának. Minden esetben szükség van egy pontos tervezésre, mielőtt a megoldás beépítésre kerül, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy hány és milyen teljesítményű infrapanel beépítésére van szükség az adott helyiségben. Jellemzően átlagosan 6 és 12 ezer forintos négyzetméterenkénti árak mellett már elérhető egy infrapaneles fűtési rendszer.

Milyen gyakorisággal szorulnak szervizelésre az infrapanelek?

A költségek összehasonlításakor figyelembe kell venni a karbantartási díjakat és gyakoriságot, valamint a berendezések várható élettartalmát is. Amíg egy gázcirkó átlagos életideje 10-15 év, addig egy infrapanel fizikai sérülés nélkül akár több mint fél évszázadon keresztül is ki tudja szolgálni az igényeinket. Ráadásul a többi fűtési rendszert folyamatosan karban kell tartani, ami éves szinten kisebb, és sokszor nagyobb költséggel is jár. Ezzel szemben az infrapanelek nem igényelnek folyamatos szervizelést, szerelést.