Miért nem helytálló a led izzó kifejezés?

LED dióda

A LED és az izzólámpa alapvetően két, egymástól teljesen különböző elektromos alkatrész.

LED dióda

A LED (avagy Light-Emitting Diode – fénykibocsátó dióda), miközben üzemel, nem izzik, mint a hagyományos izzóban a wolfram szál (ami egy fénykibocsátó ellenállás), így nem igazán vonható össze a két kifejezés.

Miért gazdaságosabb a led izzó?

A led izzó így sokkal gazdaságosabb, hiszen a felvett teljesítmény többsége nem vész el fűtésre, így a lehető legkisebb felvett teljesítménnyel is képes fényt produkálni a hagyományos társával szemben. Ezen felül az élettartam is sokkal hosszabb, ami miatt sokkal tovább használható. A manapság kereskedelmi forgalomban kapható diódák teljesítménye ma már eléri akár a 100 wattot is, így már a fényerő sem lehet probléma. Ezen felül LED-del bármilyen színű, színhőmérsékletű fény előállítható, így nem csak egyszerű világításra, de díszkivilágításra is kiválóan használható. Valamint az sem elhanyagolható tényező, hogy a hagyományos fénycsövekhez képest bekapcsolás után egyből teljes fénnyel világít.

A LED világítástechnikai eszközök között az E14(230V), E27(hagyományos csavaros foglalatú 230V), illetve GU 10 foglalattal rendelkezők a legelterjedtebbek, de MR16 foglalatokkal is lehet találkozni, így érdemes körültekintően vásárolni.

Amennyiben szeretne vállalkozásába ipari led világítást vagy led irodai világítást, előtte azt nagyon alaposan meg kell terveztetni. A világítás tervezés menete úgy zajlik, hogy először világítási tervet készítenek (fényméretezés), majd megtérülési rátát számítanak, végül ajánlattételt tesz a világítást