Miért válasszunk passzív házat?

Passzívház

A lakás, illetve a ház amiben élünk rendkívül fontos szerepet játszik az életünkben. Sokan már kisgyermek korunkban el kezdjük megtervezni álmaink otthonát, meghatározzuk a helyiségek számát, gondolunk a garázsra, és a külterületre a sziklakertre, medencére, de elképzeljük a falak és a nyílászárók színeit. Majd egy kis idővel az ábrándozások után, már el is érkezik az a pillanat, amikor megkereshetjük álmaink otthonát. Ekkor azonban nagyon fontos szerepe lesz a gyerekkori vágyainknak, hiszen részben ezekre az álmokra alapozzuk a döntésünket. Emellett azonban egyéb tényezőket is célszerű figyelembe venni. Nem szabad megfeledkeznünk a kor vívmányairól, az időközben bekövetkezett technológiai fejlődésről, és a környezet változásaival együtt megjelenő újabb kihívásokról sem. És mindenképpen gondolnunk kell az egészségi állapotunkra is. Tehát aktualizáljuk az elképzeléseinket és válasszuk a passzív házat.

Miért válasszuk a passzív házat?

A passzívház egy olyan energia takarékos épület, amelyben a komfortos életvezetéshez nincs szükség egyetlen egy, szűkösen rendelkezésre álló ásványkincsre sem. Ez azt jelenti, hogy a passzívház egyáltalán nem bocsát ki semmilyen káros anyagot sem és a fenntartás költségei is rendkívül kedvezőek. Számos területen felépíthető, hiszen minden évszakban kellemes hőmérsékletet a nap sugarai, a fél méter vastag falak és a nyílászárók három rétegű üvege, valamint egy olyan speciális levegő áramoltató rendszer teremti meg, amely szellőztetés nélkül mindig friss és tiszta levegőt biztosít. Így a passzív házban élők, mindig természetes környezetben tartózkodnak, ezért nincs szükségük a klímaberendezés és a páramentesítők használatára sem, így megelőzhetik az egyes légúti megbetegedések kialakulását valamint az épület falainak a penészesedésétől sem kell tartaniuk.

Egy modern passzívház egyik elengedhetetlen kelléke a napelem. A linkre kattintva elolvashatja régebbi bejegyzésünket, melyben leírjuk a legújabb napelemes fejlesztéseket. Megéri elolvasni!