Milyen általános konténer méretek vannak nemzetközi szállítmányozásnál?

A konténeres szállítmányozás az egyik legfontosabb logisztikai eszközünk a globalizált világunkban. A folyamat során a termékeket nagy, standardizált fém dobozokban, úgynevezett konténerekben szállítják. A konténeres szállítmányozás forradalmasította a nemzetközi kereskedelmet, mert lehetővé tette a gyors és hatékony áruszállítást, akár nagyobb távolságokra is.

A folyamat általában úgy történik, hogy az árukat konténerekbe pakolják, például egy kikötőben vagy az elosztó telephelyén, majd ezeket a konténereket hajóra, vonatra, teherautóra vagy repülőre rakják, amelyek elszállítják a rakományokat a célállomásokra. Amennyiben a rakomány sikeresen megérkezett, a konténereket leválasztják a szállítóeszközről és általában teherautóval vagy vonattal viszik tovább a végső címre.

Milyen méretű konténerek vannak és mi jellemző rájuk?

A konténerek különböző méretekben és típusokban állnak rendelkezésre, hogy megfeleljenek a különböző árukkal kapcsolatos szükségleteknek. A leggyakoribb konténerek azonban a standard száraz teherszállító konténerek, amelyek 20 láb (6,1 m), 40 láb (12,2 m), és 45 láb (13,7 m) hosszúak.

A 20 lábas konténert gyakran TEU-nak (Twenty-foot Equivalent Unit) hívják, és ez a mértékegység a konténeres szállítmányozásban a megszokott. Egy 40 lábas konténer két TEU-nak számít, míg a 45 lábas konténer 2,25 TEU-nak.

Nem minden konténer ugyanolyan. A száraz teherszállító konténereken kívül számos különleges konténer is létezik, amelyeket például speciálisabb áruk szállítására terveztek. Ilyenek lehetnek a hűtőkonténerek, amelyekben a hőmérséklet szabályozható, a hűtést vagy fagyasztást igénylő termékek számára, de léteznek  cseppmentes konténerek is, amelyekbe a folyékony termékeket lehet tölteni és szállítani, valamint vannak a platós konténerek, ezek pedig nagyobb méretű vagy formájú rakományok mozgatására, mint például gépjárművek vagy nagy gépek alkalmasak.

Milyen konténerszállítmányozási módszerek léteznek?

Kétféle típusút különböztetünk meg, az egyik az FCL, ahol egy adott konténerben kizárólag a mi árunk van, a másik az LCL, itt más megbízók árujával kerül a konténerbe a miénk. Az FCL-t akkor a legcélszerűbb választani, ha meg is tudjuk tölteni áruval a rendelkezésre álló helyet. A konténeres szállítmányozás egyszerűsíti és gyorsítja a folyamatokat, ráadásul biztonságos és a világ bármely pontjára eljuttathatóak a szállítandó dolgok.