IP kamera rendszer

Napjainkban egyre több cég és magánszemély számára vált kiemelten fontossá, hogy megvédje telephelyét vagy éppenséggel otthonát. A régi, elavult, pixeles képet adó kamerarendszerek helyett érdemes ma már inkább IP kamera rendszer kiépítésében gondolkodni. Lássuk, mit tudnak ezek a rendszerek!
IP kamera rendszer felépitése, és részei
Aki kicsit is érdeklődik a biztonságtechnika iránt, már biztosan hallott valamit az IP kamera rendszerekről. Ha biztonsági kamera kifejezésre gondolunk, sokaknak a régi, elavult, rossz minőségű képet adó rendszerek jutnak eszébe. Nos, az IP kamera rendszer más, mondhatni teljesen más.
Az IP kamerák nem analóg eszközök. Sokkal inkább hasonlítanak egy mini számítógépre, amelyeknek feladata a megfigyelés. Az IP kamerákban ugyanúgy van érzékelő és objektív is, mint az analóg kamerákban, azonban képesek teljesen önállóan dolgozni. Az IP kamerarendszer egy saját hálózatot használ, ami lehet akár LAN vagy WIFI, így képes más eszközöktől teljesen függetlenül működni.
Nincs szükségünk külön video szerverre, monitorokra vagy televíziókra, mivel az IP kamera egy saját weblapon keresztül streameli az élőképet. A tulajdonos ide tud belépni és használni a rendszert. Ennek köszönhetően a tulajdonos, vagy aki a rendszert kezeli, nincs helyhez kötve. A webes felület bárhonnan elérhető, és mindig élőképet ad.
 
Persze a rendszer ennél sokkal többet tud. A rendszer nem csak közvetíti, de rögzíti is, amit felvesz.
A kamerák önállóan tudnak fényképeket küldeni e-mail-ben. Például, ha mozgást érzékel, a kiváltó esemény első képkockáját küldi el egy beállított email címre. A mozgásról aztán folyamatos felvételt is képesek tárolni, vagy egy ftp szerverre tudják a kamerák a felvételeket továbbítani, de a képtovábbítás lehet mozgástól függetlenül teljesen folyamatos is.
 
Persze ugyanezt megtudják tenni folyamatos video felvételként is. És itt jutunk el a minőség és felbontás kérdéséhez. Egy igazán minőségi IP kamera rendszer képes rögzíteni akár egy hónapnyi videó anyagot is, full HD vagy 4K felbontásban.  Egyes kamerák mozgathatók/távrányithatók is a webes felületen át.
A lehetőségek tárháza szinte végtelen. Mindenki talál az igényeinek és pénztárcájának megfelelő megoldást, de fontos, hogy tudjuk, mit szeretnénk, így a szakemberek is könnyebben tudnak ajánlatot tenni nekünk. Vannak cégek, akik különböző adattárolási és megfigyelési szolgáltatásokat is nyújtanak rendszereik mellé, ezeknek is érdemes lehet utána nézni, főleg ha még új nekünk ez a kamerás világ.