Raktári anyagmozgató eszközök

Minden vállalkozás, cég életében eljön a pont, amikor saját raktári készletet kell kialakítania a megfelelő gyártási munkálatok biztosításához. Egy raktár kiépítése sok munkával és tervezéssel jár. A megfelelő alapterület, a biztonságos környezet és az átlátható polcrendszereken túl, megfelelő anyagmozgató eszközök is szükségesek.

Az anyagmozgatás többféleképpen is megoldható. A raklapos, nagy tömegű áruk mozgatását targoncák segítségével kivitelezhetjük, ehhez megfelelő szélességű utak szükségesek a polcrendszerek között. Targoncákból vannak elektromos és gázüzemű típusok is. Egyes esetek meghatározzák, hogy kizárólag milyen hajtású targoncával végezhetnek munkát a raktárban.

A kisebb elemek, könnyebb raklapok szállítására villás raklapemelőt is használhatunk. Ezekkel az anyagmozgató eszközökkel a szállított elemeket csak meghatározott, viszonylag alacsony magasságig emelhetjük, így használatuk korlátozottabb, mint a targoncáké. Cserébe azonban kisebb sáv is elég nekik az anyagmozgatáshoz. A villás raklapemelők a köztudatban békaként is ismertek. A békáknak van olyan típusa, amely magasabbra is képes emelni az szállított elemet, ezek a magas emelésű kézi raklapemelők, melyek többnyire elektromos hajtással könnyítik meg az anyagmozgatást.

A raktáraknál sokszor vannak kisebb tömegű, nagy darabszámú elemek, mint pl. a csavarok. Ezek nem igényelnek nagy teherbírású anyagmozgató eszközt, így erre a célra kiválóan alkalmasak az áruszállító kocsik is. Áruszállító kocsiból is több típus található a piacon. Vannak a komissiózó kocsik, melyek egy, vagy többpolcos kialakítással kerülnek gyártásra, illetve vannak alkatrész tároló- és billentő tárolókocsik is. Ezen felül az üres raklapok könnyed szállítására is találunk raklapszállító alvázakat.

Ennek tudatában, minden újonnan induló raktár kiválaszthatja a saját céljainak megfelelő anyagmozgató eszközöket. A választék széles, így a minden szükséges feladatra van megoldás.