Hogyan rakjunk össze egy számítógépet?

Aki kicsit is érdeklődik az informatika, illetve a számítógépek iránt, azoknál általában eljön egy pont az életükben, amikor saját kezűleg szeretnék összeválogatni az alkatrészeket, illetve összeszerelni a gépet. Cikkünk segíteni fog ebben a folyamatban, leírjuk, hogy mely aspektusokra kell a legjobban figyelni, hogy az összeszerelés után vidáman tudjuk majd használni az új számítógépünket.

Az alkatrészek kiválasztását nem fogjuk leírni, mivel havonta változnak a legfrissebb termékek, így pár hét múlva már irreleváns lenne a cikk, ezen része. Rengeteg fórumon utána olvashatunk, hogy melyek azok az alkatrészek, melyek legjobban kielégítik igényeinket, illetve a pénztárcánkat sem terhelik meg túlságosan. Általában három kategóriába soroljuk a gépeket, alsó, közép és felsőkategória. Ezek költsége nem pontosan meghatározott, de körülbelül 0-150.000 forintig beszélhetünk alsó, 150.000-250.000 középkategóriáról. A felsőkategória árainak pedig csak a csillagos ég szabhat határt. Természetesen ezek az árak teljesen új alkatrészekre értendőek. Egy komplett számítógépnek minimum a következőkkel rendelkeznie, hogy problémamentesen tudjuk használni.

  • Táp
  • Alaplap
  • Processzor
  • RAM
  • HDD/SSD

Egy számítógépház sem árthat, ha szeretnénk egy helyen tudni az alkatrészeket, illetve egy „dedikált” hűtő is jó ötlet lehet, mivel nyáron lehet, hogy nem fogja bírni a megemelkedett hőmérsékletet a gyári hűtő. Ma már egyre ritkábbak a DVD lejátszók, de azért még sokszor szokták kérni.

Ezek lennének a legfontosabb alkatrészek, melyek elengedhetetlenek a megfelelő működéshez.

Ha segítségre lenne szükségünk, hogy milyen teljesítményre vágyunk, akkor olvasgassuk a prohardver.hu fórumát, mivel rengeteg jó tanácsot, tippeket szerezhetünk onnan. Ott biztosan megtaláljuk az igényeinket legjobban kielégítő alkatrészeket, időszakoktól függetlenül.

Ha megvásároltuk a gépházba valókat, akkor jöhet az izgalmas rész, az összeszerelés.

Először is érdemes minden összetevőt kicsomagolni és biztonságos helyre rakni, hogy nehogy rálépjünk. Próbáljunk meg egy nagyobb felületet találni, ahol kényelmesen elférünk.

A nevéből is adódóan, az alaplapra fognak kerülni a részegységek, így ahhoz nyúljunk először. Tanácsoljuk, hogy ne egyből a gépházba szereljünk be mindent, mivel ha esetleg hibás lenne egy alkatrész, akkor nem mindent kicsavarozni, illetve szét szedni mindent.

Az alaplapba rakjuk bele a processzort, majd kenjük rá a hő elvezető pasztát, utána pedig szereljük rá a gyári hűtőt, vagy a dedikáltat. A processzor berakása után tegyük bele a memóriát, vagyis a RAM-ot. már csak az áramellátást kell biztosítani és már ki is próbálhatjuk, hogy működnek-e a legfontosabb részek. Általában az alaplapokhoz jár egy kis hangszóró, mely a POST hangjelzéseit hivatott lejátszani. Csatlakoztassuk az alaplap azon részébe, ahová az alaplap leírása írja. Ha ez is megvan, és a TÁP kábeleket is bedugtuk, jöhet a bekapcsolás. Na de hogyan? Mivel nem a számítógépházunkban van az alaplap, így be sem tudjuk kapcsolni a bekapcsoló gombbal. Természetesen erre is van megoldás, amihez csak egy csavarhúzó kell. A számítógépház bekapcsoló gombjának van két darab kábele, melyeket az alaplapra kell csatlakoztatni. A csavarhúzót ahhoz a két „pöcökhöz” kell érintetnünk, ahová alap esetben a bekapcsoló gomb kábeleit dugnánk. Mi van, ha nem indul? Ne ijedjünk meg, kapcsoljuk be a tápot is, mivel az nélkül nem fog elindulni. Ha ezek után sem kapcsolna be, akkor ellenőrizzük a tápkábeleket. Ha még mindig nem, akkor vagy a táp, vagy az alaplap hibás. Próbáljunk meg szerezni egy másik tápkábelt, és próbáljuk meg azzal is. Ha még mindig nem járunk sikerrel, akkor küldjük vissza a két alkatrészt. Ha elindul és hallunk 1 darab „csipegést”, akkor biztosak lehetünk benne, hogy minden alkatrész működik és készen áll a teljes összeszerelésre. Ha többet hallunk, mint egy csipegés, akkor az azt jelenti, hogy valamelyik alkatrész hibás. Az alaplap leírásán vannak a kódok, melyek meghatározzák melyik részegység hibás (pl. 3 csipegés = rossz RAM).

Neki is állhatunk beépíteni a számítógépházba az alkatrészeket. Valószínűleg nem kell szétszednünk semmit, bár ez általában ház és alaplapfüggő. Mindent rögzítsünk szépen a csavarhúzónkkal, de ne húzzunk túl mindent, mivel akár meg is sérthetjük az alaplapot! Az alaplap kézikönyve alapján csatlakoztassuk a számítógépház kábeleit is (bekapcsoló gomb, LED). Ha elkészültünk, már csak a monitort, egeret, billentyűzetet és az UTP kábelt kell bedugnunk, hogy élvezhessük az informatika egyik csodáját.

Reméljük tudtunk segíteni, a lényeg, hogy mindig jól készüljünk fel, olvassunk utána, hogy mit is fogunk csinálni.