Mi a rendszergazdák szerepe?

Rendszergazdának nevezzük mindazon személyeket, akik a rendszer üzemeltetéséért és létrehozásáért felelősek. Egy szervezeten belül jellemzően az informatikai részlegen dolgoznak. Vannak külön hálózati és Windows rendszergazdák is, akiknek egymástól eltérő a szerepe.

Pontosan mi is a rendszergazdák teendői?

A szervezet többi egységétől teljes mértékben eltér a rendszergazdák feladata, ugyanakkor széles körűnek mondható. A rendszergazdák nem csak telepítéssel foglalkoznak, hanem a szervert is üzemeltetik, támogatják, illetve az egyéb számítógépes rendszereket. A rendszergazdáknak arra vonatkozóan is van stratégiájuk, hogy mit lehet tenni mondjuk, ha a szolgáltatás leáll, de az egyéb problémákra is van a tarsolyukban megoldás. Szkript írások is képezik a rendszergazdák feladatait, ezen kívül programozási munkálatok, valamint a projekt menedzsment mellett sem mehetünk el.

Pontosan milyen dolgokért is felelős a rendszergazda?

Feladatai közé tartozik többek között a felhasználók kezelése, mint már említettük a rendszer üzemeltetése, a perifériák karbantartása, igyekeznek gyorsan reagálni a hardver meghibásodása esetében, felügyelik a rendszer-erőforrásait, fájlrendszereket készítenek, programokat telepítenek, mentési és helyreállítási házirendet készítenek, meghatározzák a számítógépekhez köthető irányelveket vagy akár azokat, amelyek a hálózathoz köthetőek. A rendszergazdák a biztonsági házirendet is kialakítják, valamint a jelszavakat is kezelik.

A rendszergazda fiókok miért tekinthetőek különlegesnek?

A root fiók olyan hozzáférést biztosít, ami korlátlan, így lehetőség van a számítógépen bármilyen műveletet elvégezni, végrehajtani. A rendszerfájlok törlését is el lehet végezni, de a különféle szkriptek segítségével több feladat is automatizálható. Az informatikai rendszerüzemeltetés távolról is történhet, arról nem beszélve, hogy a cégeknek nem feltétlen kell saját rendszergazdát üzemeltetnie.