A Led világítás előnyei és hátrányai

Napjainkban meglehetősen nagy népszerűségnek örvendenek a led izzók, ami nem véletlen, hiszen lényegesen takarékosabbak, mint a hagyományos típusúak. A led fényforrásokból széles választék érhető el, vannak egészen kicsik is, de ma már led reflektorok is elérhetőek. Azóta, amióta megjelent a led, rendkívül sok változáson és fejlődésen ment keresztül, tehát a technológia mondhatni mostanra kiforrott.

Milyen előnyei vannak a led izzóknak?

Mint már említettük sokkal kevesebb energiát fogyaszt, így lámpatestenként rengeteget spórolhatunk. A másik óriási előnye a led izzóknak, hogy hosszú élettartammal rendelkeznek, éveken keresztül képesek kiválóan működni. A hagyományos izzók sajnos eléggé hamar képesek megadni magukat.

A kompakt fénycsövek nem bírják a fel-le kapcsolgatást, ráadásul ez esetben az élettartamuk is lényegesen lerövidül. A ledre viszont ez nincs hatással, tehát nagyon jól bírják, ha sűrűn vannak kapcsolgatva. Ezen kívül a hagyományos fényforrások idegesítően vibrálhatnak, villoghatnak, néha észrevétlenül, de ettől függetlenül a szemünket irritálja a jelenség, ráadásul mindez az agynak sem tesz jót. A vibrálás fejfájást és szemfájást is kiválthat. A ledekből többféle színhőmérséklet is elérhető, így akár imitálhatjuk a természetes fényt is, ami fontos a szervezetünk számára, arról nem beszélve, hogy így növelhetjük a koncentrációs képességet és a hangulatunk is sokkal jobb lesz. A melegebb árnyalatok inkább a pihenést segítik elő, ezáltal a munkahelyeken a hidegebb árnyalatok bizonyulnak jobb választásnak. A led a bekapcsolástól kezdve az elvárt fényerősséget biztosítja és a felforrósodástól sem kell tartanunk.

Milyen hátrányai vannak a ledeknek?

Még a kezdetekben a magas árak voltak a legnagyobb hátrányai a ledeknek, de a technológia fejlődésének köszönhetően mára már megfizethetővé váltak. A ledes izzók gyakorlatilag hosszútávú befektetésnek számítanak, nem sűrűn szorulnak cserére és a villanyszámlán is szemmel látható lesz a változás, természetesen a pozitív irányba. A LED csarnokvilágítók is korszerűek napjainkban, így a nagyobb területek megvilágítása is megoldható energiatakarékosan.