Ismerjünk meg egy modern orvosi felszerelést

A betegségek felismeréséhez és kezeléséhez különféle eszközökre van szükség, amelyekből ma már meglehetősen modern darabokat is gyártanak. A diagnosztizálásban tehát meglehetősen fontos szerepe van az orvosi készülékeknek, hiszen minél modernebb az adott darab, annál nagyobb valószínűséggel ismerhető fel egy rendellenesség, elváltozás. A betegségek időben történő felismerése meghatározó, hiszen minél előbb fény derül valamilyen problémára, annál nagyobb esély van a gyógyulásra, ráadásul a kezelések is hatékonyabban fognak működni.

A kórházakban, szakrendelőkben egy intenzív terápia alapos megfigyelést és szaktudást igényel, mondhatni napi 24 órában, akár 5-10 percenként megismételt vizsgálatokkal. Ebben pedig óriási segítséget jelentenek a mai korszerű orvosi berendezések, amelyek képesek monitorozni a keringést, a légzést, a testhőmérsékletet vagy akár a folyadékháztartást. Egy megbízható magánrendelő nagyobb eséllyel rendelkezik efféle gépekkel, mint egy körzeti szakrendelő. A koronavírus megjelenésével a lélegeztetőgép szerepe nőtt meg jelentősen az egészségügyben. Mondhatni senki nem volt felkészülve ekkora keresletrobbanásra. A Reports and Data friss kutatása szerint 2027-re a 26,66 milliárd dollárt is meghaladhatja a globális lélegeztetőgép-piac.

A lélegeztetőgépek egyáltalán nem bonyolult szerkezetek, lényegében kifinomult szivattyúk, melyek azt ellenőrzik, hogy miként áramlik az oxigén és a levegő a betegek tüdejébe és tüdejéből, eközben a légzést is támogatják, amit a páciens saját erejéből nem tud fenntartani. A járvány kirobbanása óta az intenzív osztályok túlzsúfoltak, így az orvosoknak jócskán több beteget szükséges ellátniuk, ezért a lélegeztetőgépek megbízhatósága kulcsfontosságú. Az elsődleges cél az orvosi műszergyártóknál az eszközpark mielőbbi és folyamatos fejlesztése.

Így működik a lélegeztetőgép…

A rendszer speciális, magas oxigéntartalmú levegőkeveréket pumpál, úgy vegyíti a gázokat, hogy a lehető legjobban segítsék a légzést. A berendezésnek van párásító rendszere, ami arról gondoskodik, hogy ideális legyen a gázban a nedvességtartalom. A lélegeztetőgép számítógépes felügyelő rendszere folyamatosan mutatja az életfunkciókat. A csőrendszer a ventilátortól szállítja az oxigént közvetlenül a beteghez, éppen ezért a csövekben akadálytalannak kell lennie a légáramlásnak. A csővezetéknek van egy másik része is, ami a kilégzett levegőt szállítja, itt egy regulátor üríti ki a szennyezettséget.