Mire van szükség egy chip forrasztásához?

A forrasztások alkalmával fontos, hogy az eszközöket megfelelően használjuk. A forrasztás lényegében két fém összekapcsolását jelenti, de az egész folyamat úgy történik, hogy az alapanyag nem olvad meg egyáltalán. A fémek összekapcsolásához forraszanyagra van szükség. A technikának óriási előnye, hogy más alkatrészek alakja egyáltalán nem változik meg.

Nézzük hát, hogy miként is érdemes nekiveselkedni a forrasztásnak…

A forrasztást először Mezopotámiában alkalmazták elsősorban fegyverek és ékszerek elkészítéséhez. Az évek során a technológia folyamatosan fejlődött, így ma már lényegesen könnyebb a dolgunk, ha forrasztani szeretnénk.

A forrasztást rengeteg területen alkalmazzák, de elsősorban az elektronikában és a fémiparban, például acélszerkezet gyártáshoz. Az elektronikában forrasztással rögzítenek a nyomtatott áramkörökhöz különféle chipeket és vezetékeket. A fémiparban például így illesztik össze a konzervdobozokat. Fontos, hogy megbízható forrasztóállomást válasszunk, amelyek gyorsan melegednek és legyen meg rajtuk minden, ami szükséges lehet. A forrasztópákát egyébként külön is beszerezhetjük.

A gyerekeket lehetőleg tartsuk távol a forrasztás alkalmával, mivel körülbelül 200 fok lesz a kezünkben. A forrasztóállomást először kapcsoljuk be és várjuk meg, amíg a pákahegy kellően felmelegszik. Bizonyos típusoknál a kijelzőn is láthatjuk az aktuális hőmérsékletet. Amennyiben nem ilyen eszközünk van, akkor érintsük hozzá a pákahegyet a forraszanyaghoz és, ha az egyből megolvad,kezdhetjük is a műveletet. Ha koszos a páka hegye, okvetlen tisztítsuk meg egy szivaccsal, ezt követően pedig a rögzítendő chipet helyezzük a nyák megfelelő nyílásába. A forrasztópákát érintsük hozzá a nyák és a chip találkozásához, így a forraszanyag megolvad és végül megköti a chip lábát.