IP67 tanúsítvány nélküli OnePLus 7 Pro, ami vízálló! Vagy mégsem?

oneplus-7-pro

A OnePlus posztolt egy videót a Twitter fiókjára, melyben egy OnePLus 7 Pro-t beledobnak egy vödör vízbe. A videón megjelenő felirat szerint: „a vízállósági tanúsítványok mobilokhoz pénzbe kerülnek neked”, majd a következő felirat: „mi valami olcsóbbat hoztunk”. A videó tehát valószínűleg azt jelenti, hogy a legújabb OnePlus zászlóshajó vízálló lesz, azonban nem fog semmilyen ezt bizonyító tanúsítvánnyal rendelkezni.

A OnePlus nem új név a piacon, évről-évre rukkolnak elő kiváló ár-érték arányú telefonjaikkal, melyek közül mindenki találhat magának megfelelő készüléket, beszéljünk specifikációkról, vagy árról. A cég azonban sok mindenben nem követi a trendeket, melyek a legtöbb felhasználónak nem nagyon tetszik.

A „vízállóság” teszt is egy ilyen példa. A pláne a videóban nem az, hogy tanúsítvány nélküli vízállóságot mutatták be, hanem, hogy a videó végén kiírták, hogy „Te lehetőleg ne dobd vízbe a telefonod, mert nem vállalunk érte felelősséget”. Így van, ha a telefon rendelkezik is hivatalis IP67.es tanúsítvánnyal, és mégis beázik, vagy működésképtelen lesz valamilyen folyadéknak köszönhetően, akkor a gyártó nem vállal rá garanciát. Ez sajnos nem csak a OnePlus-nál van így, hanem az összes többi gyártónál is, köztük az Apple és Samsung. A másik dolog, melyben nem követik a konkurenciát a vezeték nélküli töltés, ami 2019-ben már egy igazán alap funkciónak számít egy zászlóshajónál, főleg ha körülbelül 700$ba fog kerülni.

A OnePlus videója és nyilatkozata sokaknál kiverte a biztosítékot, azonban a legtöbb gyártó ugyan ezt csinálja, csak náluk van IP67-es tanúsítvány is. Lényeg a lényeg, ha lehetősége van rá, ne menjen fürödni a telefonjával.