Ismerjük meg a 10w 40 motorolajat

Először is ejtsünk pár szót a motorolajok működéséről. Az egyik legfontosabb jellemzőjük a viszkozitás, ez pedig az ellenállást jelenti, tehát lényegében az a súrlódás, ami a folyadékrétegek egymáshoz képest való elcsúszásánál léphet fel. Az a típus mondható értékesnek, amelynek a viszkozitása csekély mértékben változik hőmérséklet hatására. Motorolaj választásnál mérvadó szerepe van a gépjármű üzemi hőmérsékletének, erre utal a 10w 40-ből a 40. A 10w pedig azt a viszkozitást jelenti, ami alacsony hőmérsékleten van, tehát, hogy mennyi az a minimum hőmérséklet, amikor az olaj még eljut a kenési helyekre.

Melyek a leggyakrabban használt motorolajok?

Manapság a legtöbben az 5w 40 és a 10w 40 típusúakat választják. Az 5w 30-as olajokat leginkább az olyan motorokba írják elő, amelyek kis tűrésekkel gyártottak és finom illesztésekkel rendelkeznek. Tág viszkozításut azért javasolt választani, mert térségünkben általában nyáron 30 fok felett van a hőmérséklet, télen pedig 10 fok alatt. Minél szélesebb a viszkozitás, annál nagyobb esély van rá, hogy félszintetikus vagy teljesen szintetikus. Az utóbb említett azért jobb, mert szélesebb a hőtűrése, illetve fokozottabban képes tisztán tartani a motort. Régen még félő volt, hogy az effajta olajok tartalmaznak olyan oldószereket, amelyek tömítéseket okozhatnak a régebbi autókban vagy a dugattyúgyűrűk lebontását, de ma már szerencsére ettől nem kell tartania a gépjármű tulajdonosoknak.

A motorolaj 10w 40-est a szakemberek leginkább a régebbi kocsikba javasolják, mivel itt már a motor kopott és az illesztések sem olyan precízek. A motorolajat rendszeresen szükséges cseréltetni, ugyanis a külső szennyeződések bele kerülnek a használat során, ami ront az állapotán, valamint hő hatására az adalékok is kiégnek. Az olaj felel tehát a kenésért és a motor tisztán tartásáért, éppen ezért a szűrők cseréje sem maadhat el.