Miért jó az épületautomatizálás?

Az épületautomatizálásnak 3 fő szempontja van, a kényelem, a gazdaságosság és a biztonság. Az okos otthonok lényegesen jobb életszínvonalat teremtenek, ezáltal az életminőséget is nagyban javítják. Az effajta rendszerekkel energiát is bőven lehet spórolni, így kevesebb lesz egy háztartás kiadása.

Ismerjük meg bővebben az épületautomatizálás tényleges előnyeit…

Képzeljünk csak el egy olyan házat, ami parancsszóra vagy egy aprócska mozdulatra megtesz nekünk dolgokat, ráadásul hangvezérléssel ellenőrizni lehet a lakás minden mozzanatát. Sok esetben egy okos otthon már önmagában érzékeli a dolgokat és magától tudja, hogy bizonyos szituációkban mit is kell tennie. Az effajta intelligens otthonok ma már a valóságban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek és egyre több háztartás alakítja ki ennek megfelelően otthonát.

Az automatizált otthonok azon kívül, hogy mennyire praktikusak még időt is segítenek megspórolni, sőt, még a rezsiköltséget is a minimumon tartják. Képesek automatikusan le- és felkapcsolni a lámpákat, tehát nem gond, ha véletlenül úgy felejtjük, amikor elhagyjuk a lakást. Az okos otthonok a termosztátok szabályozását is megoldják, amennyiben szükséges az öntözőrendszert is beindítják, vagy éppen leállítják.

A lakásban található intelligens, elektromos készülékeket egyetlen egy felülettel lehet irányítani, ami pofon egyszerűen kezelhető. A helyiségekbe akár betekintést is nyerhetünk, így például láthatjuk, hogy háziállataink mit csinálnak, vagy a gyereket ellenőrizhetjük, ha hazaért a suliból.

Az intelligens otthonok távolról is vezérelhetőek, így egy hosszabb utazás során is ellenőrizhetünk bármit, sőt nyáron hűvösebb lakásba mehetünk haza, mivel megérkezésünk előtt pár órával bekapcsolhatjuk a klímaberendezést. A rendszer a vészhelyzeteket is jelzi, például ha tüzet érzékel, esetleg illetéktelen behatolókat. A leírtakból láthatjuk, hogy az épületautomatizálás kiváló megoldás, éppen ezért megéri elgondolkodni a lakás átalakításán és kikérni szakemberek véleményét.