Tévhitek a napelemes rendszerekről

Sok tévhit terjed a napelemes rendszerekkel kapcsolatban, többen ezért sem mernek belevágni a telepítésükbe. Rengetegen vélik úgy, hogy akár egy évszázad is lehet mire megtérül. Ez az állítás viszont nem valós, szakemberek különféle számításokkal már bizonyították ennek az ellenkezőjét, miszerint a befektetett összeg 10-20 év elteltével kifizetődik. Viszont, hogy pontosan mennyi is lesz a megtérülési idő, azt meghatározza a villamosenergia árak alakulása, a tájolás, de a felvehető támogatási összegek is meghatározóak.

Az sem teljesen valós indok a napelemek ellen, hogy felszerelésük megfizethetetlen, csupán egyszer kell csak egy nagyobb összeget kifizetni, ami nagyjából másfél millió körül mozog, de a végső összeg több tényezőtől és körülménytől is függ.

Az sem igaz, hogy a napelemek nem környezetbarátak, napjainkban már rájuk is vonatkozik a begyűjtés és az újrahasznosítás kötelessége. A modern rendszerekkel éjszaka is áramhoz juthatunk, mivel nappal áramot táplálnak az akkumulátorba.

Az igaz, hogy napsütésben működnek a legjobban, de felhős időben is képesek 50-90 százalékos kihasználtsággal funkcionálni.

Hova szerelhető fel a napelem?

Számos háztartás gondolja úgy, hogy csak a tetőre szerelhető fel a napelem és emiatt nem akarják átalakítani a tetőszerkezetet. A jó hír, hogy erre nincs is szükség, mivel a rendszerek a földre is felszerelhetőek. A tetőre mindössze azért kerülnek, hogy ne foglaljanak el helyet a telekből.

A napelemes rendszerek nem tartalmaznak mozgó alkatrészeket, tehát nem kell attól tartanunk, hogy karbantartási igényük jelentős. Amennyiben mégis fellépne egy apró hiba, úgy azt a telepítéssel megbízott cég kijavítja. Az egyes rendszerekre akár 30 évet is biztosíthatnak.