Fontos, hogy odafigyeljünk egészségünk megőrzésére

Egészségünk megőrzéséért számos dolgot tennünk kell, hiszen így kerülhetjük el a különféle betegségeket, fertőzéseket. A szervezetünk megfelelő működéséhez elengedhetetlen, hogy a táplálkozásra is figyelmet szenteljünk, valamint a rendszeres mozgásra. Az egészséges életmód alapja, hogy olyan élelmiszereket fogyasszunk, amelyek tápanyagokban, rostokban és vitaminokban gazdagok, ezért javasolt sok gyümölcsöt és zöldséget enni, lehetőleg nyers formájukban. Továbbá, célszerű kerülni a cukros ételeket, italokat, zsíros húsokat és a magas szénhidráttartalmú élelmiszereket.

A táplálkozáson és a rendszeres mozgáson kívül a különféle szűrővizsgálatoknak is jelentős szerepe van a megelőzésben, ugyanis a problémák még azelőtt kideríthetőek, mielőtt tüneteket produkálnának. Ebben a fázisban a betegségek jellemzően még kezelhetőek, visszafordíthatóak, így lényegesen több esély van a teljes gyógyulásra. A későn felfedezett elváltozásokon nem biztos, hogy lehet segíteni, de ha mégis, akkor a gyógyulás folyamata lényegesen hosszabb, az is megeshet, hogy állandó gyógyszeres kezelésre lesz szükség.

Milyen vizsgálatot rendelhetnek el?

Napjainkban számos szűrővizsgálatra lehet jelentkezni, amelyeket bizonyos korosztálytól javasolnak a szakemberek. Amit jellemzően a legtöbbször rendelnek el, korcsoporttól függetlenül, az az ultrahang. Az ultrahangos vizsgálat teljes mértékben fájdalommentes, és a röntgennel ellentétben nem jár sugárzással. Az ultrahang segítségével feltérképezhető a máj, az epe, az epehólyag, a hasnyálmirigy, a lép, a vese, a húgyhólyag állapota, a megnagyobbodott nyirokcsomók is jól láthatóak. Endokrinológiai, nőgyógyászati és urológiai ultrahangra is adhat beutalót az orvos, ha a probléma ezeken a területeken keresendő. Az ultrahangos vizsgálat során kiszűrhetőek a ciszták, tályogok, jó- és rosszindulatú elváltozások, izomdaganatok és a hasüregben felgyülemlett folyadék is jól látható.

Ultrahang vizsgálat Budapest területén számtalan helyen kérhető, többek között magánrendelőkben is, ahová minden bizonnyal hamarabb adnak időpontot a szakrendelésekkel ellentétben.