Veszélyes-e a panoráma röntgen

A panoráma és egyéb röntgen készülékek alkalmazása a fogászatban sokéves múltra tekint vissza és az évek során ezek a berendezések is hatalmas változásokon és technológiai fejlődésen mentek keresztül, ami a hatékonyságban, képminőségben és persze a sugárterhelés mértékében mutatkozik meg!

Miért van szükség röntgenfelvételre a fogászati kezeléseknél?

Szájsebészeti, és fogászati vizsgálatok első lépéseként gyakran készítenek röntgenfelvételt a páciens fejéről, állkapcsáról és természetesen a fogairól. A mai modern röntgen készülékek már digitális technológiával készítik el a felvételeket. Ennek köszönhetően sokkal élesebb és részletesebb képet állíthatunk elő, mintha hagyományos analóg képelőhívásos módszerrel készültek volna. Ezek a felvételek segítenek abban, hogy a fogorvos minél tökéletesebb diagnózist állíthasson fel, és a páciens problémájához legmegfelelőbb kezelési módszert alkalmazhassa. A teljes, vagy panoráma röntgenfelvételek készítésekor a páciens szájába helyezett készülék készíti el a digitális felvételeket.

A sugárzás mértéke, és annak mellékhatásai

A pácienst érő sugárzás mennyisége jelentősen lecsökkent a digitális panoráma röntgen technológiának köszönhetően. Míg a régi, film előhívásos módszer alkalmazásakor a pácienst érő sugárzás mennyisége 26µSv volt, ez a digitális leképezéssel működő röntgen gépeknél csupán 4,7-14,9µSv. Ez a mennyiség teljesen ártalmatlannak tekinthető, és semmilyen egészségkárosító hatása nincsen. A digitális felvételek tárolása és továbbítása sokkal könnyebb, mint a hagyományos felvételeké volt. A kezelőorvos a felvétel elkészülésének pillanatában megkapja azt a számítógépére akár emailben is, vagy CD-re kiírva. A digitális technológiával készült röntgenfelvételek tehát semmilyen egészségkárosító hatással nem járnak, gyorsan elkészülnek, könnyen tárolhatók és mindezek mellett a környezetet is kímélik.