Az ultrahang és a röntgen közti különbségek

A betegségek megelőzése érdekében rendszeresen részt kell vennünk különféle szűrővizsgálatokon, hiszen ha egy probléma időben felfedezésre kerül, akkor a gyógyulás esélye is nagyobb és a kezelések is lényegesen hatékonyabbak. A röntgen és az ultrahang is olyan diagnosztikai vizsgálat, amelyek részletes betekintést engednek egyes belsőszerveinkre. Ezen cikkünkben most ismertetjük a két eljárás közti legfőbb különbségeket.

Mi a röntgen?

A vizsgálat közben kibocsájtott röntgensugarak bizonyos részét a belsőszerveink elnyelik, a többi pedig áthalad a testünkön. A vizsgált terület mögé egy speciális röntgenfilm kerül, amelyen az áthaladó röntgensugarak kémiai reakció által nyomot hagynak, ezt röntgen árnyéknak is nevezik. A vizsgálat különösebb előkészületeket nem  igényel, de az érintett testrészt teljesen szabaddá kell tennünk. A röntgenfelvétel készítése közben fontos, hogy mozdulatlan testhelyzetben maradjunk, a mozgás nagyban ront a felvétel minőségén. Röntgenfelvételt készíthetnek a koponyáról, orrmelléküregről, mellkasról, emlőről, nyelőcsőről, gyomorról, csontokról és az ízületekről egyaránt, némelyik esetében kontrasztanyagot juttatnak a szervezetünkbe. Lényeges szempont, hogy várandósság fennállása esetén nem szabad elvégezni a vizsgálatot, hiszen a magzat érzékeny a röntgensugarakra, ráadásul káros hatást is gyakorolnak az egészséges fejlődésére nézve.

Mi az ultrahang?

Ultrahanghullámoknak nevezzük azokat a hanghullámokat, amelyek 20 kHz feletti frekvenciájúak. Az emberi fül számára az ultrahang nem hallható, de vannak állatok, akik képesek az ultrahangot előidézni és hallani, ilyen például a denevér és a delfin is. Az ultrahangos vizsgálat az orvostudományban rendkívül hatékony eljárás, lényegében olyan technika, ami ártalmatlan és egyben biztonságos. Tehát a vizsgálat semmilyen kockázattal nem jár és egyáltalán nem kellemetlen. Az ultrahang a röntgennel ellentétben nem jár sugárterheléssel, ezért egymás után többször is megismételhető, ha szükséges. Az ultrahang lényegében alapvizsgálat, amelyet valamilyen belsőszervi probléma gyanúja esetén általában elsőként rendel el a szakorvos. A vizsgálat során a testünk és a vizsgálófej közé zselés anyag kerül, ami azért szükséges, mert hiányában vékony levegőréteg keletkezne, aminek következtében az ultrahang nem verődne vissza, így nem lennének láthatóak a szerveink.

Ultrahang vizsgálatra ma már számos helyre bejelentkezhetünk vidéken és a fővárosban egyaránt. Kiváló választásnak bizonyulhat az ultrahang magánrendelés-VIP ultrahang vizsgálat, ami egészen pontosan Budapesten és Debrecenben is elérhető.