Télikert tervezése

A télikert építésébe nem hirtelen ötlettől vezérelve vágunk bele, hanem egy folyamat előzi meg a döntés meghozatalát, amikor információkat gyűjtünk be. Ezt sokan az internetről próbálják megtenni, de ez nem mindig bizonyul jó döntésnek, ugyanis sok veszélyt hordoz magában. Az egyik az az, hogy semmitmondó információkkal is találkozhatunk, de a legnagyobb veszélyt a weboldalak mögött álló cégek jelentik, sokszor nem valós információkkal csalogatják a leendő ügyfeleket. Gondolunk itt arra, hogy a szövegek és a képek egyaránt másoltak lehetnek, és van, ahol a hivatalos cégadatok is hiányosak.

Tippek a releváns információgyűjtéshez…

A műszaki megoldásairól lehetőleg márkás gyártó oldaláról tájékozódjunk, például a télikert – 5. évszak weboldaláról, de egyeztethetünk személyes konzultációt is, ahol a tapasztalt szakember részletes tájékoztatást ad. Sokszor mintadarabok megtekintésére is van lehetőségünk, de az árakról is ebben a fázisban érdeklődhetünk, hiszen számtalan tényező meghatározza a végösszeget. Az egyedi igényeinket is közöljük ezen a találkozón, amit jó esetben meg is lehet valósítani. Csupán telefonon semmi esetre se kérjen árajánlatot, a személyes felmérés a legideálisabb, lehetőleg hallgassunk meg több télikert építő céget is.

A télikert megtervezése során minden egyes lépés tisztázásra kerül a felek között, majd a statikai kivitelezhetőséget is ellenőrzi a szakember, ha valamit nem gondol megvalósíthatónak, akkor módosít a terveken, amit természetesen velünk is tudat. Az egész folyamat nagy körültekintést igényel és számítsunk rá, hogy időigényes.

A télikerthez a tolóajtó a legideálisabb választás, sokak szerint ez a legpraktikusabb. A sok nyílászáróval biztosítható a tökéletes szellőzés, de egy-egy felső bukóablak elhelyezése sem hátrány, amit a két végére érdemes kialakítani. Tetőablakok is kerülhetnek a télikertre, de résszellőzőkkel és motoros tetőventillátorral is kiegészíthető a terület. A fűtést úgy kell megoldani, hogy ne álló, hanem áramló meleg levegő legyen, ugyanis az áramló magában tartja a vízpárát és nem csapódik le. A konvekciós áramoltató fűtés tehát jónak bizonyulhat.