A háromlábú állványok szerepe a fotózásban

Az állványok között két népszerű kategóriát különböztetünk meg, az egy- és háromlábút. Míg funkciójukat tekintve hasonlóak, addig a felhasználási mód különbözik. Közös bennük, hogy a fényképezőgépek nehéz súlyát hivatottak ellensúlyozni, azonban míg a háromlábú változatot jellemzően a hosszú záridős fényképeknél alkalmazzák, addig a monopod akkor jön jól, amikor a fotósnak gyorsan kell helyzetet változtatnia. Utóbbiakat tipikusan a sporteseményeket rögzítő fényképeszek vetik be annak érdekében, hogy ne kelljen több órán keresztül tartaniuk a fényképezőgépet.

A háromlábú, más néven tripod állvány a fotósok gyakorta és előszeretettel használt kiegészítője. Leggyakrabban stúdiókban, vagy olyan eseményeken találkozni ezekkel, ahol a szakember sokáig marad egy helyben, és úgy készíti el a fényképeket. A lábak egyenként is állíthatóak, így szinte bármilyen talajegyenetlenség esetén is vízszintes pozícióba rögzíthető a fotógép.

A tripod állvány másik nagy előnye, hogy kis helyet foglal el szétszerelés, vagy összecsukás után, így nem foglal el sok helyet egy táskában. Kellően strapabíró ugyanakkor könnyű is.

Kinek érdemes háromlábú állványt használnia?

A háromlábú állványok mai kínálata lefedi az amatőr és profi fényképészek igényeit, sőt, léteznek már kifejezetten otthoni felhasználásra szánt változatok is. Ezek közül az egyik legérdekesebb a szelfi tripod, amely kellő megvilágítással is rendelkezik annak érdekében, hogy bárki belevághasson a sztárrá válás útjába otthonában is.

Mivel a legtöbb ma kapható fényképezőgép 1/4″-os csavarmenettel rendelkezik, ezért a tripodokat is ennek megfelelő menettel látják el a gyártók, így gyakorlatilag bármilyen típust, vagy márkát is válasszon az ember, nem foghat mellé, a gépével kompatibilis lesz az eszköz.