Miért fontos a motorolajat rendszeresen cserélni?

Az autógyártók folyamatosan felhívják a figyelmet a motorolaj rendszeres cseréjére. Azért van a folyamatnak kiemelt szerepe, hogy a motor élettartama minél hosszabb legyen és kisebb eséllyel hibásodjon meg. Az is meghatározó, hogy milyen minőségű új motorolaj kerül a kocsiba, a silány típusúakkal nem érünk semmit. A gyanúsan olcsó, esetleg hamis olajokkal teljesen tönkretehetjük a motort, tehát erre is célszerű figyelmet szentelni. A motorolaj kora gyakorlatilag olyannyira fontos tényező, mint az, hogy hány kilométert futott a gépjármű, az oxidációs folyamat ugyanis az autó nyugalmi állapotában sem áll le.

Mi történik, ha a cserére már későn kerül sor?

Amennyiben túl későn történik az olaj cseréje, az magas javítási költségeket von maga után. Lehetőleg a szakember által javasolt kenőanyagra essen a választásunk, mivel ő pontosan tudja, hogy a márka szempontjából melyik a legideálisabb. Abban az esetben lerövidül az olajcsere periódusának az ideje, ha városon belül sokat járunk az autóval, ebben a helyzetben jobban oda kell rá figyelnünk, hogy a teljes olajcsere időben megtörténjen. A vezetési stílusunk is meghatározza az olajcsere idejét, ezt a tényezőt kevesen tudják.

Mi történhet, ha elmulasztjuk a cserét?

Keletkezhet lerakódás, ami a teljesítmény csökkenését eredményezi és jelentősebb lesz a károsanyag-kibocsájtás is. Továbbá, olaj ellátási problémák is könnyen kialakulhatnak, bekövetkezhet a motor meghibásodása és az üzemanyag fogyasztás is nagyban megnő.

A szakemberek azt javasolják, hogy tízezer kilométereként végeztessük el az olaj és a szűrő cseréjét, de évente egyszer minimum.