Milyen eszközök kellenek a tárgyfotózáshoz?

Jó fotókat készíteni nem egyszerű feladat. Hiba léteznek ma már olyan okostelefonok, amelyek elképesztő fotókészítést ígérnek, ezek a készülékek sosem tudják felvenni a versenyt a profi fotósok által használt gépparkkal és tudással, tapasztalattal. Ráadásul még a fotózás területén is vannak specializációk, hiszen egészen eltérő kiegészítőket, objektíveket kell használni egy esküvői fotózáson, tárgyfotózás során, vagy épületfotózáskor.

Éppen ezért vannak külön természetfotósok, épületfotósok és termékfotósok is. Ezek közül a termékfotózásnak is jelentős szerepe van napjainkban, ugyanis egyre több cég árulja a termékeit online felületeken. A webáruházak tulajdonosainak pedig oda kell figyelniük, hogy a termékekről olyan képeket rakjanak ki, amelyek tükrözik a valóságot és minőség szempontjából is kiválónak kell lenniük, hogy meggyőzzék a látogatót a vásárlásról.

Az online jelen lévő vállalatok is egyre nagyobb számban használják a különböző közösségi médiafelületeket és videómegosztó portálokat, ahol szintén elvárás a fogyasztók részéről a megfelelően megkomponált képi világ.

Tárgyfotózáshoz számtalan kiegészítő rendelkezésre áll a fotósok számára. Sokan használnak különböző háttereket, amik jellemzően digitális nyomdában megnyomott vászonok. Szükség van továbbá többféle megvilágításra és ernyőre a megfelelő fényelés miatt. Az igazán profik pedig még különböző grafikusi szoftverekkel utómunkálatokat is végeznek az elkészült képeken.

Hogyan fotózzák az ételeket?

A tárgyfotózáson belül külön műfajt képvisel az ételfotózás, amely egy igazán trükkös területe a képi rögzítésnek. A reklámokban, óriásplakátokon és egyéb felületeken látható kaják ugyanis jellemzően nem ehetőek. Az ételfotósok olyan praktikákat vetnek be a fotózás során, amelytől az adott kép még ínycsiklandóbbnak tűnik majd. Ide sorolhatjuk, ha fogpiszkálóval emelik meg a hamburgert, hogy nagyobbnak látszódjon, vagy ha motorolajjal kenik le a húspogácsát, hogy csillogjon. De gyakran előkerülnek különböző festékek, ragasztók és egyéb, az emberi szervezet számára mérgező eszközök is. Ezért fordulhat elő, hogy a gyakorlatban egészen másként néz ki a megrendelt étel, mint a fotókon.