Csarnokok szakszerű világítása

Egy csarnok világítását megtervezni bonyolult feladat, valódi kihívást jelent megtalálni az igényeknek legmegfelelőbb megoldást. A led világítástechnika fejlődésének köszönhetően viszont ma már azért valamivel egyszerűbb az ipari fények kivitelezése.

 

Melyek a csarnokvilágítás legjobb fajtái és milyen előnyeik, hátrányaik vannak?

A led fényforrással ellátott armatúrák azzal a céllal lettek megalkotva, hogy leváltsák a hagyományos halogén izzókat, valamint a neon fénycsöveket. A szakemberek elérték, hogy a különféle világításformák ne csak a háztartások számára jelentsenek előnyt, hanem az ipari világításrendszerekre is kiterjedjenek.

A nagyobb kaliberű gyárakban, előállító üzemekben nem kevés költséget jelent a beltéri és a kültéri világítás teljes kialakítása, főleg ha mindez a rövid üzemű, izzószálas égőkkel történik.

A halogén égőkkel szemben a ledek lényegesen hosszabb ideig működőképesek, példával élve a led csarnokvilágító nagy teljesítményű működést tesz lehetővé, akár 50 ezer órát is képes világítani, míg a halogén nagyjából 1-2 ezer órát. Ráadásul azokban az épületekben ahol gyártási folyamatok zajlanak, ott a biztonság megteremtésére is nagy hangsúlyt kell fektetni. Tehát egy ilyen területre a legjobb választás a por-, illetve páraálló led csarnokvilágító termékek, mivel ellenállóak bizonyos külső behatásokkal szemben is.

Sok iparágban éjszaka is folynak munkálatok. Napközben elegendő lehet a mesterséges fényforrás, ha bőven vannak ablakok, ám éjszaka még több fényforrás szükséges. Ilyenkor jönnek jól a nagy fényerejű led reflektorok, amelyeken jellemzően mozgásérzékelő is van. Az akkumulátoros reflektorok kiválóak például egy esetleges áramkimaradás bekövetkezésekor.

Létezik kerek és egyenes csarnokvilágító is, továbbá a ledek segítségével sokkal gazdaságosabb áramfogyasztás érhető el, működés közben hőt sem termelnek.