Hogyan készül a kandalló?

A kandallók a 13-14. században jelentek meg, először Nyugat Európa területén, főleg az angol kastélyokban fordultak elő. Ekkoriban inkább a kandallók presztízsértéke kapott nagyobb szerepet, mint az, hogy fűtenek. A nyitott kandallók hőleadási képessége elenyésző volt az óriási helyiségekben. Az itt tartózkodókat viszont melegséggel töltötte el a ropogó tűz látványa. A kandallókhoz köthető kultúra a 20. század végére erősödött meg, a zárt tűzterű öntvények gyártását az 1970-es években kezdték meg Franciaországban. Ez így már biztonságos építési formája lett a kandallóknak.

Miként építik a kandallókat napjainkban?

A kandalló építés az évek során jelentős modernizáción esett át, ma már a szakemberek korszerű építőanyagokkal, minőségi kandalló betétekkel dolgoznak. Vannak olyan kandallók is, amelyek képesek a légfűtéses technikára és folyamatosan sugározzák a meleget. Nem minden kandallóbetét képes a hőtárolásra, erre pedig érdemes figyelmet fordítani, mert könnyen megsérülhet a kandalló szerkezete. Ahhoz, hogy egy légfűtéses kandallót hosszú távon tudjunk használni, figyeljünk arra, hogy minőségi darabot válasszunk.

Növelhetjük a hőtárolást, ha a kandalló után füstjárat kerül megépítésre, működés tekintetében ez már hasonlít a cserépkályhának a működési elvére. A járatokat samottból vagy olyan előre gyártott elemekből építik, amelyek nagy hőtárolásúak. A kandalló magas hőenergiát bocsájt ki, ami felfogható a köré épített falazattal, ezáltal a hő leadási ideje is növekszik.

A kandallókhoz tartozó nagyméretű ajtók segítségével láthatjuk a lobogó tüzet, ami az embert kellemes, nyugtató érzéssel tölti el, főleg a hideg, téli estéken. A kandallók ma már a környezetvédelmi feltételeknek is megfelelnek, továbbá csekély korom és hamu keletkezik, valamint a tüzelőberendezés nem a lakás levegőjét használja.

A kandalló építését okvetlen bízzuk egy megbízható szakemberre, aki figyelembe veszi egyedi igényeinket és tökéletes munkát végez.