Autózás fagyos időszakban

Az autó használata télen különös odafigyelést igényel, és számos egyéb felszerelést célszerű a csomagtartóban tartani. Még azelőtt fel kell készítenünk autónkat a télre, mielőtt jön a fagyos időszak. Amikor már leesik az első hó és itt a fagy, késő ezt megtenni.

Mire figyeljünk?

Sokan úgy vélik, hogy a hűtőfolyadéknak nyáron van a legnagyobb szerepe, de ez nem igaz, ugyanis az autó motorjának télen is szüksége van a hűtésre. Amennyiben nem megfelelő a hűtőközeg, megfagyhat a folyadék, ami által szétrepedhet a hűtő. Tehát a tél beköszönte előtt erősen javasolt a hűtőfolyadék fagyáspontját megmérni, ezt a refraktométerrel lehet megtenni.

A szélvédőmosó folyadék is jelentős figyelmet igényel. Télen speciális szélvédő mosó folyadékra van szüksége az autónak, olyannak, ami fagytűrő. Amennyiben nem cseréljük még a fagy beállta előtt, szintén megrepesztheti a tartályt, illetve a mosó szivattyút.

Az ajtótömítéseket, gumikédereket is ápolni kell, ezt megtehetjük glicerinnel, vagy speciálisabb ápolószerekkel. Ha ez a lépés elmulasztásra kerül, egy fagyos reggelen nem biztos, hogy ki tudjuk nyitni a gépjármű ajtaját.

Az akkumulátorok teljesítőképessége is csökken, amikor alacsony a hőmérséklet. Ha már az akkumulátor megérett a cserére, akkor az télen minden bizonnyal ki fog derülni. Éppen ezért érdemes az akkumulátort rendszeresen tölteni és ellenőriztetni, hogy még véletlenül se szembesüljünk azzal egy hideg reggelen, hogy nem indul el az autónk.

Nem újdonság, hogy télen ráfagy a csapadék, hó a szélvédőre, és ilyenkor rengeteg időt vesz igénybe, amíg lekapargatjuk. A problémát könnyen orvosolhatjuk jégoldó folyadék használatával, majd egy kiváló jégkaparó segítségével el is távolíthatjuk a felolvadt jégdarabokat. Akciós jégkaparó számos helyen beszerezhető, akár online is, arra ügyeljünk, hogy jó minőségűt válasszunk, ezzel is megkönnyítve a dolgunkat.

Ma már rengeteg típusú jégkaparó közül válogathatunk, van például kesztyűs jégkaparó is.