Kipróbálhatjuk a Mozilla legújabb böngészőjét, a Firefox Quantum-ot!

Ezen a héten vált elérhető, jelenleg csak béta fázisban lévő új böngésző, mely új dizájnt kapott, illetve még a kódjához is hozzányúltak, aminek következtében kétszer gyorsabb, mint a legutóbbi Firefox. Nézzük meg közelebbről, hogy mit is hoztak össze a Mozillánál!

Nick Nguyen az alábbiakat nyilatkozta az új böngésző bejelentésekor: „A legújabb Firefox böngészőt egy teljesen újragondolt és modernizált motor hajtja”. A Mozilla sohasem nevezte még el a böngészőit, mindig számmal jelölték az aktuális verziót, de jelen esetben kivételt tettek, hogy érzékeltessék, hogy mekkorát is léptek előre és mekkora sikerként könyvelik el az új böngésző kifejlesztését. A Firefox Quantum azért ilyen gyors, mert a megjelenésért felelős motort felújították, illetve sok helyen újraírták. A Mozilla fejlesztői között kifejlesztett Rust nyelvben írták és azért tud ilyen gyors lenni, mert a motor több szálon fut, így sokkal jobban ki tudja használni a modern processzorok adta bivalyerőt. A Quantum kétszer gyorsabb, mint az egy évvel ezelőtt megjelent Firefox, legalábbis a Speedometer 2.0 tesztek alapján. Az új böngésző fejlesztését 2013-ban kezdték meg, azonban csak kevesebb, mint egy éve döntöttek a motor felújításán.

Természetesen új interfészt is kapott a böngésző, mely az egyszerűségre törekszik. Rendkívül letisztult, egyszerű benne navigálni és az egyszerűségének köszönhetően még gyorsabb. Ez az első komoly interfész változtatás 2011 óta.

Kissé vicces adat, hogy a világ internetezőinek csak a 12,3%-a használja a Mozilla böngészőjét. Majdnem 60%-uk Chrome-ot, míg az Explorert/Edget 21,2%-uk használ jelenleg, ami szerintem eléggé megdöbbentő adat. Négy éve kezdett nagyon visszaesni a Firefox, de ebben az évben 4,6%-os növekedést tudtak elérni. Ezért is döntöttek egy teljesen új, gyorsabb, szebb és felhasználóbarátabb böngésző kifejlesztése mellett, mert így talán fel tudják venni hosszú távon a versenyt a Chrome-al.

Jelenleg csak a béta verzió elérhető, amiben még eléggé sok bug van, illetve a szeretett pluginjeink nagy része sem elérhető még, mivel a fejlesztőknek nem volt idejük frissíteni őket. Az idő előrehaladtával azonban egyre több alkalmazás lesz elérhető a vadi új böngészőre. Mi kíváncsian várjuk, hogy mit lép erre a Google és ki tudnak-e találni valamit a közeljövőben, mert ezzel a lépéssel a Mozilla nagy lépést tett afelé, hogy visszacsábítsa az embereket a Firefox használatához. Az éles verzió valószínűleg november 14-én fog megjelenni. Mi kíváncsian várjuk, hogy mennyit fog fejlődni ez alatt a másfél hónap alatt.