Kipukkant a Bitcoin lufi?

bitcoin

Korábban már írtunk a bitcoinról és az egyéb kriptovalutákról. Sokan gondolták, hogy az egész egy hatalmas lufi, ami addig fog nőni, amíg egyszer csak ki nem pukkan, és bár egyelőre nem történt teljes összeomlás, nemrég hatalmas árfolyam csökkenés történt minden kriptovaluta esetében, ami sok visszaeséshez vezethet.

Mi váltotta ki ezt?

bitcoin

A kriptotőzsde felhasználók tömegesen kezdték el eladni vagy hagyományos pénzre váltani a meglévő kriptovalutájukat. Ezt hívjuk tőzsdepániknak, ha elegen kezdenek el eladni, a többiek bepánikolnak és ők is eladnak. Az eladások és a pánik oka Japánban és Dél-Koreában keresendő, ahol jelentősen visszaesett a virtuális deviza forgalom, valamint sokan tartottak attól is, hogy egyre több szabályozást vezetnek be több országban is a kriptovaluták ellen. Kínában például tavaly ősszel szigorúan lecsapott a kriptodeviza-kereskedésre, többek között betiltotta a kriptodeviza kibocsátásával történő tőkegyűjtést, majd a jüan leszámolású ügyleteket, és már javaslat van arról, hogy teljesen tiltsák meg a kriptodeviza kereskedést, és minden hozzá tartozó szolgáltatást is.

Mekkora esésről beszélünk?

A bitcoin esetében a 13-14 százalékos mínuszról beszélhetünk januárban, de a decemberi csúcshoz képest már 40 százaléknál is nagyobb a zuhanás. Az Ether (a második legnagyobb ilyen kriptovaluta) 20 százalékos mínuszban van, a Ripple (a harmadik legnagyobb) pedig 30%-ot esett. Hogy ez hova vezet? A következő hónapok majd megmondják, az biztos, hogy nem kezdődött jól ez az év a kriptovaluta tulajdonosoknak.