Újabb bitcoin hírek

bitcoin

A bitcoin, és a kevésbé ismert egyéb kriptovaluták (avagy digitális pénzek) terjedése és értéke még mindig folyamatosan nő. Korábbi cikkünkben már bemutattuk alapjaiban, hogy mit is takar a bitcoin, illetve, hogy milyen hatásai voltak egyebek mellett a számítógépes hardver piacra. Most 1-2 érdekes hírt szeretnénk ehhez hozzáfűzni.

cryptojacking

Ez nem más, mint egy Javascript-alapú kriptovaluta-bányász rendszer, ami egy adott oldal böngészése közben folyamatosan használja a processzorunk teljesítményének egy részét arra, hogy a weboldal számára digitális pénzt bányásszon. Ez sokak szerint nem rossz megoldás például arra, hogy kiváltsa az idegesítő reklámokat, mint az oldal számára elérhető pénzszerzési formát, mások számára viszont inkább aggasztó, főleg akkor, ha az oldal nem szól, hogy ezt ők használják, és a felhasználó tudta nélkül bányászgatnak. Másik dolog, ami aggodalomra adhat okot, ha egyszerre több ilyen fut a háttérben, mivel ez jelentősen lelassítja a felhasználó gépét talán addig a pontig is, hogy teljesen használhatatlanná válik. Ez ellen lehet védekezni a legelterjedtebb adblock rendszerekkel (Adblock plus, vagy épp a uBlock Origin).

Bitcoin eltűnések, lopások

Másik probléma lehet a kriptovaluták eltűnése, valamint a lopás. Az elvesztés általában akkor következik be, ha a digitális tárcák tulajdonosai elfelejtik a jelszavukat, amivel hozzáférhetnek a pénzükhöz, illetve ha olyan merevlemezek kötnek ki a szemetesben, amin ezernyi bitcoint tartalmazó tárcák voltak megtalálhatóak. Ez nagyjából 3,79 millió elhagyott bitcoint jelent jelenleg. Ez még az enyhébbik eset, azonban nemrég 68 millió dollárnyi bitcoint loptak el a Nicehash rendszeréből. Ez egy olyan szolgáltatás, ahol gyakorlatilag csak létre kell hoznunk egy felhasználói fiókot, és mehet is a bányászat, amire elég volt az erőforrást felajánlani, a bányászplatformot nem kellett mikromenedzselni, az erőforrást külsős érdekeltségek vették meg. Ezeknek törték nemrég fel a rendszerét, ahonnan összesen 4736,4281 bitcoint loptak el, vagyis több mint 68 millió dollárnak megfelelő pénzt. Az összeg a támadók számlájára került, amit a bitcoin természetéből adódóan szinte lehetetlen lenyomozni.

Ám nem csak rossz dolgok történtek, akadt pár egyéb hír is.

A Pine néven működő bányász például létrehozott egy Pineapple nevű alapot, amin keresztül 5057 bitcoint, vagyis nagyjából 86 millió dollárnyi kriptopénzt adományoz majd el nonprofit, ileltve jótékonysági szervezetek számára. Az illető még akkor vásárolt magának bitcoint, amikor annak az értéke még a töredéke volt a mainak, így rendkívül meggazdagodott az évek alatt, amiből most szeretne egy keveset szétosztani.

Másik fontos hír, hogy egy magyar startup, a WalletInvestor mesterséges intelligencia segítségével igyekszik megjósolni a bitcoin és egyéb kriptopénzek kriptotőzsdei árfolyamát. A Google mesterséges intelligencia fejlesztési logikáját követik, vagyis nem sémákkal dolgoznak, mindössze alapszabályokat állítják be, majd a rendszerre bízzák, hogy saját maga ismerje fel az eddigi mozgások alapján, hogy mi várható.