Milyen vízszivattyút válasszunk?

Sokféle vízszivattyú érhető el a jelenlegi piacon, ezért fontos, hogy tisztában legyünk a különböző modellek előnyeivel és hátrányaival. Nincsen univerzális szivattyú, mely minden problémát képes megoldani, ezért fontos, hogy olyat válasszunk, mely az adott feladatot a legjobban végzi el. Bejegyzésünkben leírjuk a két leggyakoribb típus erősségeit, gyengeségeit és hogy mely feladatokra a legalkalmasabbak.

A vízszivattyúkat legtöbb esetben folyadékok szállítására használjuk. Hasznosak lehetnek elárasztott területekhez, építkezésekhez, kerti tavakhoz. Természetesen minden eset más és más, így fontos, hogy tisztában legyünk az adott modell erejével, szívóképességével és vízáteresztő képességével. A két legelterjedtebb típus a centrifugál és a térfogat-kiszorításos szivattyú. Először a centrifugál szivattyúk ismérveit nézzük meg.

Centrifugál szivattyú

Ez a szivattyúfajta forgó lapátkerék segítségével juttatja a folyadékot a szivattyúba, amit aztán nyomás alá helyez, így mozgatva azt. Létezik hagyományos és merülő változat is. Mindenféle folyadék mozgatható vele, akár még alacsony viszkozitású is (a folyadék folyással szembeni ellenállása). Ez a fajta szivattyú a híg folyadékokkal a legjobb hatásfokú, mivel ezeknél tudja a legmagasabb átfolyást biztosítani.

A megfelelő használat mellett még számos működést befolyásoló tényezőre kell figyelnünk, hogy a lehető legjobban kihasználjuk a szerkezetet. A legfontosabb problémák a következők lehetnek:

Korrózió: Figyelni kell a folyadék típusára, mivel használat után korrodálhatják a szivattyút.

Túlmelegedés: Egyes szivattyú típusok igénylik a hűtőfolyadékot, mivel alacsony folyásoknál túlmelegedhetnek.

A megfelelő működéshez meg kell tölteni a szivattyút és időnként ellenőriznünk kell a lapátkerekek kopását, illetve a szivárgást figyelnünk kell. Ha ezeket ellenőrizzük, akkor nem lehet akadálya a megfelelő működésnek.

Hol használhatjuk ezeket a típusú szivattyúkat?

  • Épületekben, ahol vízutánpótlást kell szivattyúzni.
  • Háztartási kutaknál
  • Tűzvédelmi rendszereknél
  • Meleg víz keringető rendszereknél

Térfogatkiszorításos szivattyú

Ezek a típusú szivattyúk a tartályuk térfogat változtatásával mozgatják a folyadékot. Számos fajtája van, ebbe a csoportba tartozik a dugattyús, fogaskerekes, szárnylapátos, vízgyűrűs és csavargyűrűs szivattyú is. Ezek a szivattyúk alkalmasak magas viszkozitású folyadékok szállítására is, ahol általában alacsonyabb az átfolyási képesség, de magasabb a nyomás. Hátránya, hogy a szivattyúnak és a kifolyócsőnek közel kell lennie egymáshoz, mivel alacsony sebességgel történik a szállítás. Ha gyorsabban mozgatnánk a folyadékot, akkor a kimarás esélye is fennáll, ami hosszú távon rontaná a szivattyú hatékonyságát.

Ezek lennének a legelterjedtebb vízszivattyúk. Most, hogy tudja a lényegi különbségeket, már csak négy fontos tényezőre kell figyelnie, hogy ki tudja választania a feladatra leginkább alkalmas típust. Ezek a tényezők pedig a következők:

Erő: Fontos tudni a lóerőt és az átfolyási képességét az adott szivattyúnak.

Anyag: Mindig megbízható anyagból készült szivattyút válasszunk, mely ellenáll az időjárás viszontagságainak.

Motor típus: Általában benzines, dízeles, propános, vagy elektromos típusok vannak a piacon.

Emelőmagasság: Ha nagyobb mélységből kell vizet szivattyúzni, akkor fontos tudni az emelőmagasságot is.

Reméljük tudtunk segíteni Önnek a vízszivattyúkkal és most már magabiztosabban tud dönteni. Tekintse meg a Heron Magyarország márkakereskedés vízszivattyú termékeit és válassza ki a célra legalkalmasabb szivattyút!