Otthonunk fertőtlenítése felsőfokon

A technológia rohamos fejlődésének köszönhetően ma már rengeteg olyan eszköz a rendelkezésünkre áll, amelyekkel a felületeket hatékonyan tisztíthatjuk meg. ma már vannak olyan ipari, illetve háztartási készülékek is, amelyek alkalmasak a levegő megtisztítására is. Ezt nem árt bizonyos időközönként elvégezni, ugyanis a baktériumok és a kórokozók nem kímélik otthonunkat és a munkahelyünket sem, tehát könnyedén megtelepszenek a bútorok felületén, valamint a szövetek belsejében és a légkörben is jelen vannak.

Az utóbbi időben, mondhatni akár azt is, hogy a koronavírus megjelenésétől kezdve, meglehetősen felkapott lett az ózongenerátoros fertőtlenítés. Hazánkban ezzel a módszerrel fertőtlenítik a mentőautókat, a közlekedési eszközöket, a vonatokat, de például sok autókereskedésben is ezt alkalmazzák.

Miként lehet hatásos az ózon a koronavírus ellen?

A vírus lipidburkának kémiai kötései vannak, amit az ózon szabadgyök hatása roncsol, gyakorlatilag teljesen tönkreteszi a lipidburkot, ezáltal a vírus inaktiválódik, fertőzőképességét elveszíti. Az ózonnal óvatosan kell dolgozni, mert a rendkívül alacsony ózonkoncentráció káros hatással lehet a tüdőhólyagocskák sejtjeinek a membránjára.

Az ózongenerátor beüzemelése egyszerű, mindössze be kell dugni egy 230 V-os dugaljba, és már meg is lehet nyomni a bekapcsológombot. A készüléket időzíteni is lehet így beállíthatjuk, hogy hány percig akarjuk a fertőtlenítést. A kisebb ózongenerátorok könnyedén hordozhatóak, így nem csak otthonunkat, hanem az autó vagy a lakókocsi belsejét is fertőtleníthetjük, de még a közösségi várótermekbe is ideálisak. Az ózongenerátor lelkét  két darab ózonlap adja, amelyek 9×5 cm méretűek, ezeket célszerű évente cserélni.

Az ózongenerátoros fertőtlenítés tehát hatékony megoldást jelent a vírusok, baktériumok, penészgombák, na és persze a nem kívánatos szagok ellen, a folyamattal vegyszermentesen teremthetünk vírusmentes, friss légteret.