Az alkonykapcsolók tulajdonságai és előnyei!

alkonykapcsoló

Napjainkban egyre nagyobb szerepet kap a világítási rendszerek automatizálása, beltéren és kültéren egyaránt. Az alkonykapcsolókkal, illetve a különféle mozgásérzékelőkkel könnyedén vezérelhető kültéren a világítás, amelyekből az energiatakarékos darabokat célszerűbb megvásárolni.

Alkonykapcsolókból többféle kialakításút is választhatunk, lehet falra szerelhető vagy sínre pattintható, amit érzékelővel vagy anélkül is kérhetünk. Solar és érzékelős lámpák szintén rendelkezhetnek alkonykapcsolóval.

Hol lehet alkalmazni az alkonykapcsolókat?

Az alkonykapcsolók ideálisak családi házakhoz, kertekhez, de még parkolóházak, közterületek, esetleg kirakatok, valamint óriásplakátok világítása is irányítható a segítségükkel. Amint már említettük beltéren is használhatóak, de többnyire kültéren veszik nagyobb hasznukat.

Az alkonykapcsolók működését tekintve érzékelik a fényerősség alakulását, amit összevetnek azzal az értékkel, ami be lett rajtuk állítva, ha elérték ezt, akkor a relé bekapcsolja, hajnalban pedig lekapcsolja a fényeket.

Néhány fontos dolog, amire szükséges odafigyelni…

A világítást nem lehet nagyon közel tenni az alkonykapcsolóhoz, mert a fény könnyen megzavarhatja az érzékelőt. Továbbá az érzékelőhöz ne lógjon be semmi, ilyen lehet például egy gally, ami leárnyékolhatja. Naptól védett területre igyekezzünk felszerelni.

A technológia fejlődésének köszönhetően ma már egyre nagyobb az érdeklődés az épületautomatizálás és az egyéb okos otthon megoldások iránt, amihez a megújult világítási rendszerek is hozzá tartoznak. A folyamatos fejlesztések pedig lehetővé teszik, hogy egyre több ember számára elérhetőek legyenek ezek a megoldások.