Az utángyártott autó alkatrészek is lehetnek olyan jók, mint a gyáriak?

Nem lehet elkerülni, hogy bizonyos időnként, az autó valamelyik részét ne kelljen cserélni. Árban jelentős különbségek lehetnek a különféle márkájú alkatrészek között, tehát, ha okosan döntünk, akkor jelentős összegeket takaríthatunk meg. Az áron kívül célszerű ügyelni a minőségre is, hogy a kopott, hibás darab helyére, megbízható típusú kerüljön. A gyári alkatrészek jellemzően drágábbak, mint az utángyártottak, de vajon megéri-e mindig a gyári változatok mellett dönteni?

Nézzük hát, hogy mi is pontosan a gyári alkatrész?

Minden olyan pótalkatrész gyárinak minősül, amit az adott autógyár első beépítésűként alkalmaz a járműben vagy, ha a minősége lehetővé teszi, hogy gyári besorolást kapjon. A gyári termékeknek az a közös tulajdonsága, hogy mindegyikük ellenőrzött gyártótól származik és a járművekre vonatkozó garancia sem sérül. Az utángyártottak pedig azok, amelyek ezen kategórián kívülre esnek.

Az utángyártott nem feltétlen jelenti azt, hogy gyengébb a minőség, Az autó alkatrészeknek minősítő vizsgálaton kell átesniük ahhoz, hogy forgalomba kerüljenek és ez igaz az utángyártott típusúakra is. Azok az alkatrészek például, amelyek hozzájárulnak a biztonsághoz, illetve befolyásolják a károsanyag-kibocsájtást, nem kerülhetnek kereskedelmi forgalomba ellenőrzés nélkül, ilyenek például a fényszórók, fékbetétek, illetve a kipufogódobok. Ezeknek az utángyártott alkatrészeknek tehát garantált a minősége, annyiban különbözhetnek csupán a gyáriaktól, hogy élettartamuk tekintetében gyengébb teljesítményt nyújthatnak. A biztonságtechnikához nem köthető alkatrészek esetében viszont érdemes elgondolkodni a gyáriakon, mert az utángyártottakkal mellé nyúlhatunk, ami felesleges anyagi terhet jelent.

De, hogy végül melyik mellett is tesszük le a voksunkat, az függ a gépjármű korától, típusától és nem utolsó sorban az igénybevételéről. Autó és furgon alkatrészek ma már számtalan helyről beszerezhetőek, igyekezzünk megbízható vállalkozást választani.