Creative Commons – ingyenesen használható fényképek

A Creative Commons (CC) egy amerikai non-profit szervezet és nemzetközi hálózat, amely célja, hogy olyan kreatív művekkel bővüljön, amit mások megoszthatnak egymással jogszerűen. A Creative Commons (CC) licenc egyike azon nyilvános szerzői jogi licenceknek, amelyek lehetővé teszik egy egyébként szerzői jogvédelem alatt álló “mű” szabad terjesztését. Mindezt akkor alkalmazzák, ha egy szerző jogot kíván adni másoknak arra, hogy megosszák, felhasználják és továbbfejlesszék a szerző által létrehozott művet. A CC kellő rugalmasságot is biztosít a szerzőnek, hiszen dönthet arról, hogy az adott műnek a nem kereskedelmi célú felhasználását engedélyezi. A CC a mű használóját, továbbterjesztőjét is védi a szerzői jogok megsértésével kapcsolatos aggályoktól, természetesen addig, amíg betartják azokat a feltételeket, amelyeket a szerző által, a mű terjesztésére vonatkozó licencben meghatározottak.

A licencek tehát lehetővé teszik a kreatív alkotások szerzői számára, hogy közöljék, milyen jogokat tartanak fenn, és milyen jogokról mondanak le.  A Creative Commons licenceknek több típusa létezik. Az egyes licencek több kombinációban különböznek egymástól, amelyek a terjesztés feltételeit szabják meg.

Mi a Creative Commons története?

A CC 2001-ben indult útjára, Lawrence Lessig indította az egészet és mai napig ő a vezetője. Lawrence Lessig egyébként a Stanford Jogi Egyetem professzoraként ténykedik, a szervezetet lényegében azért hozta létre, hogy az Eldred kontra Ashcroft perben képviselt célok elérését elősegítse.

A Youtube is lehetővé teszi, hogy a felhasználók CC BY jelöléssel lássák el a videókat, így a szükséges feltételek betartása mellett más alkotók is felhasználhatják ezen videókat. Bármilyen felhasználónak van módja Creative Commons licencel megjelölni a feltöltött videót, de az alapértelmezett beállítás a YouTube-licenc marad.

Webdesign készítés során a szakemberek is felhasználhatnak mások által közzétett anyagokat, természetesen az adott feltételek betartása mellett, például figyelni kell arra, hogy nem mindent lehetséges üzleti célzattal alkalmazni.