Érdemes bérelni a céges autót vagy inkább vásároljuk meg?

A kérdés egy vállalat életében sokszor felmerül, ugyanis nem könnyű eldönteni, hogy egy adott cég melyikkel is járhat jobban. Ami legelőször az eszünkbe juthat, hogy vásárlás esetén valakinek a tulajdonába kerül a gépjármű, ez biztonságérzetet is adhat, ezért tűnhet jobb megoldásnak a megvételezés. A vállalatok számára viszont számos szempontból kedvezőbbnek bizonyulhat a lízingelés.

Mit is takar pontosan a tartós bérlés?

Az újonnn beszerzett gépjármű lényegében évekre az ügyfélhez kerülhet. A bérlő ugyan nem válik tulajdonossá, de meghatározott időre használati jogot kap. Jellemzően az ügyfelek igényeihez mérten kerülnek megrendelésre a gépjárművek,  tehát olyan kialakítással és felszereléssel, amilyet csak szeretnének.

Mi tartozik a bérleti díjba?

Napjainkban a vírushelyzet miatt nem könnyű a bevételi oldallal és a kiadásokkal kalkulálni, ezért is lehet ideális választás egy olyan konstrukció, ami havi díjas, hiszen így könnyebb kiszámolni a dolgokat. Azt is célszerű figyelembe venni, hogy az autóvásárlást követően, a gépjármű értéke azonnal lecsökken, ezért a későbbiekben jóval alacsonyabb áron lehet majd továbbadni, ezzel pedig nem igazán jár jól a vállalkozás. Bérlés esetén az értékvesztés a bérbeadót érinti.

A bérleti díjjal jellemzően úgy számolnak, hogy minden benne legyen, ami az ügyfél számára szükségessé válhat. A saját tulajdonú autók kapcsán sok olyan költség is felmerülhet, amely a fenntartáshoz köthető, ennek a mértékét pedig meglehetősen nehéz felmérni. Bérlés esetén a karbantartási költségek a bérbeadót illetik, ebbe beletartozik a szezonális gumicsere, a rendszeres szervizelés és a hirtelen felmerülő meghibásodások heyreállítását is. A bérleti díj a biztosításokat ia magába foglalja, de még az autópálya díjakat is bele lehet tenni. A bérleti díj az üzemanyag költséget nem tartalmazza, tehát ez merülhet fel plusz költségként. Céges használat esetében az áfa visszaigényelhető, flottakövetéssel pedig ellenőrizhető az autó holléte.